Делегација бањалучког Удружења логораша посјетиће Јајинце и Старо Сајмиште

Срна
Делегација бањалучког Удружења логораша посјетиће Јајинце и Старо Сајмиште

БАЊАЛУКА - Делегација бањалучког Удружења логораша Другог свјетског рата у сриједу, 15. новембра, посјетиће Меморијални парк Јајинце и Спомен-комплекс Старо сајмиште код Београда, најавила је предсједница Удружења Добрила Кукољ.

Кукољева је поручила да младе генерације у Републици Српској никада не смију заборавити жртве усташког злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина, као и у другим логорима.

- Савремени свијет више не смије дозволити да се потегне зарђали нож и маљ на невине људе, жене и дјецу било које вјере, нације и расе. Младе генерације у Републици Српској треба да његују културу сјећања да се зло почињено над Србима и осталима у Јасеновцу и другим логорима никада не заборави и не понови - нагласила је Кукољева.

Кукољева је казала да делегација овог бањалучког удружења сутра путује у Београд на позив београдског Удружења логораша Другог свјетског рата. Додала је да ће логораши сутра посјетити гроб блаженопочившег патријарха српског Павла.

Према њеним ријечима, посјета Меморијалном парку Јајинци предвиђена је за сриједу у девет часова, а Спомен-комплексу Старо сајмиште у 11.30 часова.

Нацистички логор на Старом сајмишту формиран је у децембру 1941. године и кроз њега је до краја јула 1944. године прошло више од 30.000 људи, од којих је око 11.000 убијено. Логор на Старом београдском сајмишту био је највећи њемачки логор, не само у окупираној Србији, већ и на југоистоку Европе.

У Јајинцима је за вријеме окупације у Другом свјетском рату стријељано готово 80.000 особа свих националности, највише српске.

Према расположивим подацима, стријељања у Јајинцима почела су 15. јула 1941. када је погубљена прва група осуђених Јевреја. Од тада, па све до почетка уклањања њемачких трагова злочина у Београду, стрелиште у Јајинцима било је мјесто гдје је за вријеме окупације стријељано највише осуђеника у цијелој Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана