Дефицитарна звања сигуран пут ка запослењу

Јелена Танацковић, Сара Бојанић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА На дводневном Сајму занимања, који је данас почео у Дому омладине, ученици, који ове године завршавају основну школу, могу да се информишу о струкама и занимањима, посебан акценат је на дефицитарним позивима.

Ученик Угоститељско-трговинско-туристичке школе Дејан Адамовић казао је да ова школа нуди занимања која су веома тражена и потребна тржишту.

- Кувар и конобар су дефицитарна занимања, а град је омогућио стипендирање, праксу и бесплатни превоз. Ово је јединствена прилика да се повежу знање и рад - рекао је Адамовић.

Ученица завршног разреда у Технолошкој школи, смијер козметичарски техничар, Марија Ђурић рекла је да је ово занимање 21. вијека.

- Ово су најпопуларнија занимања, јер је уљепшавање потребно свима - каже Ђурићева.

Лазар Радовић, ученик Електротехничке школе, рекао је да њихова диплома свуда отвара врата.

- У нашој школи имамо одличну праксу, а најбољи примјер за то је рад са 3Д штампачем - додао је Радовић.

Стручни сарадник у предузећу "Елнос" Зорица Драговић каже да ова компанија десет година нуди праксу за средњошколце и студенте.

- Ученици  Електротехничке школе и Школе ученика у привреди имају могућност да теоретско  знање повежу са практичним искуством у електромонтажној радионици "Елноса" у Бањалуци.  Они који покажу жељу за радом и амбицију, имају могућност да постану радници наше компаније - нагласила је Драговићева.

Директор Градске развојне агенције (Цидеа) Марио Милановић рекао је да је ово јединствена прилика да се ученицима завршних разреда прикажу занимања која су потребна привреди Републике Српске.

- Циљ сајма је да се ученици упознају са новим перспективним занимањима, гдје се могу запослити након школовања - казао је Милановић.

Милка Марковић из Уније удружења послодаваца Републике Српске истакла је да је ученицима пружена могућност да виде како ће изгледати њихов посао након школовања.

-  Представљени су послодавци који нуде могућност стипендирања за ученике дефицитарних занимања, нарочито зато јер плате у тим областима стално расту - рекла је Марковићева.

Градски менаџер Бојан Кресојевић истиче да је знање покретач сваког напретка.

- У школском систему имамо добро теоријско знање, али су нам потребна практична знања - казао је Кресојевић.

Сарадња

Сајам занимања 2022. организован је у сарадњи Градске развојне агенције (Цидеа), Уније удружења послодаваца Републике Српске и града Бањалука, како би се ученицима завршних разреда основних и средњих школа представила занимања која недостају на тржишту Републике Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана