“Даун синдром центар” Бањалука: Уједињени у борби против предрасуда

Јелена Танацковић
“Даун синдром центар” Бањалука: Уједињени у борби против предрасуда

БАЊАЛУКА - Представници “Даун синдром центра” Бањалука путоваће у јануару у Праг, гдје ће бити организована пројекција филма “Неки нови Бродвеј”, у којем глуме чланови овог удружења, а том приликом биће потписан и споразум са чешком организацијом која окупља лица са Дауновим синдромом.

Казао је ово за “Глас Српске” директор “Даун синдром центра” Бањалука Зоран Јелић и додао да је филм “Неки нови Бродвеј” већ приказан у Вуковару. Ово остварење редитеља Дениса Бојића прати шест младих особа са Дауновим синдромом које савладавајући бројне препреке постају први полазници школе глуме на овим просторима, истовремено рушећи предрасуде и баријере о могућностима и способностима особа са овим синдромом.

- Након премијере филма стигли су многобројни позиви из Хрватске, али и Прага да потпишемо споразум са њиховом организацијом. У Прагу ћемо имати пројекцију филма који показује како да буду искоријењене предрасуде и погрешни ставови о особама са Дауновим синдромом, али и свим људима са сметњама у развоју - рекао је Јелић.

Додао је да филм не говори само о особама са Дауновим синдромом већ о томе како је љубав покретач свега.

- Уз мало љубави, особе са потешкоћама у развоју не дијеле људе по националној, политичкој или било којој другој припадности. Њима није потребан новац за срећу, довољно је да им ставите руку на раме и за њих сте добар човјек - казао је Јелић.

Поводом новогодишњих празника у овом удружењу биће организована арт радионица у којој ће учествовати глумица Јасна Диклић и други гости. Радионица ће почети 14. децембра и трајаће два дана.

- У склопу радионице посјетићемо Независни универзитет Бањалука, а филм ћемо приказати и студентима дефектологије. Радионица обухвата драм терапије, ликовне терапије, терапију музиком и плесом - појаснио је Јелић.

Нагласио је да ће чланови удружења посјетити и Здравствено-туристички центар “Бања Врућица” који је од 2017. године први понудио радно оспособљавање особама са Дауновим синдромом.

- Ту ћемо отворити изложбу ликовних радова, који су рађени посебном техником уз помоћ алуминијумске фолије - истакао је Јелић.

Студенти

Зоран Јелић је казао да се припремају за конференцију са Уједињеним нацијама.

- Наше удружење постало је својеврсна база за студенте дефектологије НУБЛ-а и студенте Медицинског факултета. Студентима из Русије ћемо у јануару у Москви и Санкт Петербургу представити наш програм - нагласио је Јелић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана