Дањко: Неопходно чиповање ради смањења броја паса луталица

Срна
Дањко: Неопходно чиповање ради смањења броја паса луталица

БАЊАЛУКА - Напуштени пси луталице представљају велики проблем данашњице, због чега је потребно да локалне заједнице што прије уведу чиповање паса, како би се овај проблем ријешио на адекватан начин, рекао је Срни предсједник Скупштине Кинолошког савеза Републике Српске Синиша Дањко.

Дањко је истакао да је Међународни дан паса, који се обиљежава сутра, прилика да се позове цијело друштво на одговорно понашање према овим, али и свим другим животињама.

“Нажалост, неодговорне појединце, који узму, па оставе пса незбринутог, можемо само казном навести да се понашају одговорно”, рекао је Дањко.

Он је позвао све градоначелнике и начелнике општина у Републици Српској да покажу сензибилност према псима, те покушају да на овај начин ријеше проблем паса луталица.

Када је ријеч о заштити здравља паса, Дањко је навео да су ветеринарске амбуланте у Републици Српској добро опремљене, те да имају све неопходне лијекове и методе за лијечење чистокрвних раса паса, али и мјешанаца.

Дањко је напоменуо да грађани, прије него што купе одређену расу пса, могу да се у Кинолошком савезу Републике Српске распитају и добију све потребне информације о карактеристикама одређене врсте, као и потребним условима за правилан раст и развој.

“На нашој страни је велико искуство и можемо помоћи како би будући власници добили праву информацију о одређеној раси. Можемо да ријешимо све недоумице попут тога да ли је одређеној раси потребно двориште, кућа, која је намјена пса, те који су то квалитетни одгајивачи код којих могу купити штене. Потребно је само да нам се обрате”, рекао је Дањко.

Он је истакао да будући власници паса не треба да се воде разним рекламама, популарним филмовима и да не треба на основу тога да одлучују коју расу пса да купе.

Дањко је нагласио значај организовања изложби паса, које су у Републици Српској одржавају на завидном нивоу.

“Сваке године имамо и све већи број учесника из Републике Српске, БиХ, али и региона, што иде у прилог томе да су изложбе цијењене. Нажалост, ванредна ситуација изазвана вирусом корона довела је до тога да смо морали отказати све манифестације, јер све оне окупе од 100 до 300 паса, са којима долази некада и три пута више људи”, рекао је Дањко.

Сутра се обиљежава Међунардни дан паса, према иницијативи активисте Колин Пејџ, којом је жељела подигнути свијест о бољој бризи за ове драгоцјене животиње и свијест о томе колико пси могу бити вриједни у човјековом животу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана