Данас отварање Кочићевог збора

Срна
Foto: banjaluka.rs.ba

БАЊАЛУКА - У Бањалуци ће данас бити отворена манифестација "Кочићев збор" и положени вијенци код споменика Петру Кочићу. Отварање "Кочићевог збора" у Парку Петар Кочић заказано је за 20.00 часова, а вијенци ће бити положени у 12.00 часова, најављено је из Градске управе Бањалука.

У оквиру манифестације у част великог књижевника и народног трибуна, до недјеље, 29. августа, биће приређен богат програм, уз поштовање епидемиолошких мјера.

Један од догађаја којим ће бити обиљежен овогодишњи "Кочићев збор" јесте промоција до сада непознате Кочићеве приповијетке "Ђе је мама?", приређивача Зорана Пејашиновића у издању Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.

Промоција, коју ће пратити и пригодна изложба, заказана је за сутра са почетком у 13.00 часова на платоу испред Библиотеке. Сутра од 18.00 часова биће одржана радионица веза за дјецу и одрасле са везиљом Сањом Бајић, док ће од 19.00 часова бити организован интерактивни догађај "Кочић међу нама - увијек и заувијек".

Вече сатире код говорнице на Тргу Крајине биће организовано у сриједу, 25. августа, од 20.00 часова, а вече драме у четвртак, 26. августа, од 20.00 часова у Парку Петар Кочић.

У сриједу, 25. августа, у 12.00 часова градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић угостиће ученике Основне школе "Петар Кочић" из Стричића.

Програм у Београду предвиђен је за четвртак, 26. август, када ће у вечерњим часовима бити приређено књижевно вече у организацији удружења књижевника Републике Српске и Србије.

Биће положени вијенци на гроб Петра Кочића у Алеји великана.

Уручење награде "Змијањче", према програму, биће организовано у петак, 27. августа, када ће у Парку Петар Кочић бити одржано вече посвећено младим пјесницима.

Свечана академија и уручење "Кочићеве награде" биће одржана у суботу, 28. августа, у 20.00 часова у Банском двору, а истог дана планиран је и књижевни програм у порти манастира Гомионица.

Новина ове године је посебан културно-умјетнички програм на Кочићевом огњишту, који ће бити организован с циљем оживљавања овог огњишта у Стричићима.

Програм ће бити организован у недјељу, 29. августа, од 10.30 часова у сарадњи бањалучке Градске управе и Академије умјетности Универзитета у Бањалуци и Удружења књижевника Републике Српске.

У Кочићевим родним Стричићима завршног дана предвиђена су и надметања у народним играма и вјештинама, те учешће падобранаца.

И ове године борбе бикова моћи ће да буду гледане у два наврата, будући да је предвиђено да буду организоване у суботу и недјељу, 28. и 29. августа, на зборишту у Стричићима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана