Данас бесплатно мјерење притиска и шећера у крви на Тргу Крајине

Срна
Данас бесплатно мјерење притиска и шећера у крви на Тргу Крајине

БАЊАЛУКА - Медицинско особље Клинике за неурологију заједно са Удружењем неуролога Републике Српске данас ће грађанима Бањалуке бесплатно мјерити крвни притисак и шећер у крви поводом Свјетског дана борбе против можданог удара.

Здравствени радници ће грађанима дијелити и летке у којима се наводе знакови и симптоми можданог удара и начини превенције.

Овом акцијом Свјетски дан борбе против можданог удара биће обиљежен од 12.00 до 13.00 часова на Тргу Крајине.

У Институту за јавно здравство Српске Срни је речено да мождани удар у Републици Српској поприма обрисе епидемије, а лани су од њега лијечена 2.962 лица, док је 3.338 лијечено од других болести крвних судова мозга.

Специјалиста епидемиолог Нина Родић Вукмир рекла је да се мождани удар може догодити било коме, кад и гдје, те да је он у свијету водећи узрок инвалидитета, а други водећи узрок смрти.

Вукмирова је рекла да је свака четврта особа у ризику од можданог удара, од којих већина може бити спријечена примјеном неколико једноставних корака - важно је препознати и лијечити ризичне факторе високи крвни притисак, шећерну болест, повишен холестерол, те је битно бити физички активан и редовно вјежбати.

"Овогодишња кампања жЗаједно смо већи од можданог удараж има циљ да покаже да само заједничким напорима можемо смањити ово оболијевање", навела је Вукмирова и указала да се многи преживјели суочавају са значајним изазовима који укључују физичку инвалидност, комуникацијске потешкоће, промјене у размишљању и осјећају.

Из Института су напоменули да мождани удар може имати различите краткорочне и дугорочне ефекте на здравље човјека, зависно од тога који је дио мозга погођен и колико брзо се лијечи.

Према подацима Универзитетског клиничког центра Републике Српске, у Српској је сваке године око 4.500 новообољелих од можданог удара.

"Примијећен је тренд повећане учесталости оболијевања од можданог удара код особа средње животне доби, од 40 до 60 година, што се, на нашим просторима, приписује повећаном присуству стреса као фактору ризика", навели су из УКЦ-а.

Свјетски дан борбе против можданог удара обиљежава се 29. октобра с циљем да се јавност упозна о симптомима ове болести, начину лијечења обољелих, али и мјерама превенције.

Свјетска организација за мождани удар обиљежавање овог датума је покренула 2006. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана