Дан побједе: У Бањалуци приказани филмови о Другом свјетском рату

Срна
Дан побједе: У Бањалуци приказани филмови о Другом свјетском рату

БАЊАЛУКА- У Бањалуци је, поводом Дана побједе, приказано седам краткометражних филмова о теми Другог свјетског рата у организацији Удружења Руса у Републици Српској “Романови” и Руског културног центра “Руски мир”.

“Слободарски народи велику побједу у Другом свјетском рату извојевали су огромним патриотизмом, јунаштвом и жртвовањем. Дан побједе над фашизмом један је од најсвјетлијих датума у историји човјечанства”, истакнуто је на синоћњој пројекцији филмова.

Аутори филмова су студенти и самостални редитељи, а пројекцију је пратило предавање историчара Бориса Гаврића о капитулацији Трећег рајха.

Фондација за социјалну подршку становништву “Мост генерација” од 2013. године реализује пројекат филмског фестивала кратких филмова о Другом свјетском рату “Пауза за филм”.

Дан побједе над фашизмом обиљежава се 9. маја у знак сјећања на тај датум 1945. године када је ступила на снагу безусловна капитулација нацистичке Њемачке, чиме је завршен Други свјетски рат у Европи који је у историји човјечанства био најмасовнији, а по броју људских жртава најстравичнији сукоб у којем је погинуло око 60 милиона људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана