Да могу, аутом би ушли у кафић : Кад безобразлук возача омета нормалан живот другима

ГС
Foto: srpskainfo.com

Бахати, безобразни и арогантни возачи не маре ни за шта осим гдје да нађу мјесто да оставе свој аутомобил. Не занима их што због њих људи не могу да ходају тротоаром, мајке с бебама у колицима морају да маневришу, а старци који се крећу уз помоћ штапова да траже помоћ других да се провуку.

Нажалост, таквих примјера има у цијелој Бањалуци, преноси srpskainfo.com

Аутомобили на тротоарима, улазима у туђа дворишта, на зеленим површинама, улазима у згаде, поред кафића, само су од неких примјера непрописног паркирања по цијелом граду. Недавно је возач “аудија” испред једне амбуланте дословно пресјекао тротоар. Због њега, старица у ходалици, која је управо кренула од љекара, није имала избора него да, уз помоћ случајних пролазника, несигурним и спорим кораком сиђе на пут и полако заобиђе аутомобиле.

– Старица, али ни било ко други, не би могли да заобиђу аутомобил, јер је човјек тако паркирао да је једини начин да се сиђе са тротоара. Људи испред амбулате су јој помогли да се спусти, а онда су се између себе распитивали ко је возач, али нико се није јавио – прича једна Бањалучанка.

По подацима које смо добили из Градске управе, од почетка године до краја јула од стране Одјељења комуналне полиције је написано више од 4.000 прекршајних налога за непрописно паркирање.

– Паркирање мимо прописа је подједнако заступљено у граду, с тим да се већи број односи на подручје зелених површина око стамбених зграда, због пријаве станара – одговорили су за Српскаинфо из Града Бањалука.

Један такав случај забиљежен је у Новој Вароши. Како нам је рекла Гога П, паркинг испред њихове зграде предвиђен је само за станаре, али када људи ујутро оду на посао на њихова мјеста долазе они који раде у оближњим фирмама и институцијама.

– То је паркинг наше зграде и станара и одувијек је тако било. Али када се вратимо с посла немамо гдје да оставимо наша аута, јер су мјеста заузели други, који ту не живе. Колико смо се пута свађали с тим људима, али не вриједи. Озбиљно се разговара о томе да поставимо ланац на улазу у двориште с катанцем који ће моћи да откључају само станари, јер ће само они имати кључ – прича саговорница Српскаинфо.

Евидентно је да у граду нема довољно паркинг мјеста у односу на број аутомобила. Истина је и да паркинг није нимало јефтин ако морате аутомобилом на посао и морате да останете на паркингу цијели дан. Ипак, то не може бити изговор за паркирање на мјестима гдје то никако не би смјели. Тако није ријетко да видите паркирано возило одмах поред рампе за особе с инвалидитетом, који не могу безбједно да се спусте и пређу улицу. Врло често аутомобили су паркирани на улицама гдје се налазе кафићи или ресторани. Возачи их “имају на оку” у случају да наиђе такозвани “паук”, па онда брзо истрчавају да спријече да им одвуку аутомобил уз изговор да су управо паркирали, “само нешто да обаве”.

– Када су у питању активности тзв “паук” службе, они су до половине јула имали укупно 1.350 интервенција од којих број премјештених возила износи 1.056, а 294 износи број започетих премјештања – рекли су нам у Градској управи.

Протеклих мјесеци често су се могли видјети и аутомобили са страним таблицама паркирани на тротоару или зеленој површини. Ти исти возачи тамо гдје живе то ни сну не би урадили, с обзиром на то колику би казну добили.

Иначе, према подацима Одјељења за саобраћај и путеве, улице с највећим бројем интервенција због непрописног паркирања су Симе Матавуља, Браће Пантића, Светозара Марковића, затим пјешачка зона у Улици Симе Шолаје и Улици Драгомира – Драге Малића. Ради се о улицама које су у центру града, гдје има пуно стамбених зграда, пословних простора и недовољно паркинг мјеста.

Центар вратити пјешацима
 

Из Града су раније поручили да Бањалука у наредном периоду може да очекује измјене тарифних зона на појединим паркинзима, те укидање паркинга на појединим локацијама у ужем градском језгру. Тим измјенама желе се смањити саобраћајне гужве у центру града, али и да се грађани преорјентишу на кориштење алтернативних видова превоза, као што су бицикли или градски аутобуски превоз.

Раније је речено да је план да у Српској улици, од Градске управе према насељу Борик, буду укинута сва паркинг мјеста и да на том правцу буду направљене бициклистичке стазе, али да то остане једносмјерна улица.

– Гледаћемо да укидањем појединих паркинг локација градимо замјенске. Циљ је да направимо пунктове на којима се може паркирати, а који су удаљени од одређених зона на можда километар пјешачења. Морамо центар града вратити пјешацима – рекао је раније градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана