Да ли су бањалучке школе на вријеме припремиле огрев?

Катарина Шапоња
Да ли су бањалучке школе на вријеме припремиле огрев?

БАЊАЛУКА - У већини подручних основних школа све је спремно за надолазећу сезону гријања те ће и ове године малишани предстојеће хладне дане проводити у топлим учионицама.

Директорица основне школе “Јован Дучић” у Залужанима, Пријечанима и Куљанима Ранкица Пушић истакла је да су спремно дочекали захлађење те сваког тренутка могу несметано почети са гријањем.

- Температура у учионицама је око 20 степени те још нема потребе да ложимо. Сваки дан обилазим учионице и нико се још није пожалио на хладноћу - рекла је Пушићева и додала да ће, уколико буде хладно, и прије почетка гријне сезоне у октобру почети са ложењем.

Када је ријеч о реновирању школе током љетног распуста, истиче да је у централној школи у Залужанима саниран под у четири учионице.

- Реновиран је и дио фискултурне сале у тој школи, а сређен је и продужени боравак у подручној школи у Куљанима - навела је Пушићева и додала да кроз донације обезбиједи доста радова на школама у току године.

Директор ОШ “Милош Црњански” Никола Радуловић рекао је да је и у тој школи све припремљено за зиму те да се у  централној школи на Петрићевцу  грију на лож-уље, док у подручној школи у Мотикама користе дрва како би загријали просторије.

- Имамо резервоаре у којима остане уља да се презими те пред Нову годину наручим ново, а у Мотикама су дрва већ набављена - појаснио је Радуловић.

Према његовим ријечима, температуру мјере свакодневно и засад нема потребе за ложењем, али чим температура падне испод 18 степени, могу почети са гријањем. 

- Гријање нам није проблем, али нам је неопходна надоградња централне школе јер имамо огроман број ученика - казао је он и додао да су ресорном министарству послали тај пројекат и очекују да ће то ускоро бити завршено.

Директор ОШ “Свети Сава” Мирослав Попржен рекао је да се и централна школа на Лаушу, као и подручна у Павловцу грију на угаљ.

- Све је спремно, али још нисмо почели са гријањем. Обилазим учионице и још није толико хладно - рекао је Попржен и додао да ће наложити и прије гријне сезоне уколико буде потребно.

Попржен наводи да током распуста великих реновирања није било, али су окречили и припремили учионице те намонтирали два клима-уређаја.

- Очекујемо да нам ускоро министарство одобри санацију дијела крова који прокишњава на централној школи - појаснио је Попржен.

Гријалице

У ОШ “Војислав Илић” у Крупи на Врбасу истакли су да им је остало угља од прошле године, те да је у току тендер за нову набавку.

- Првачићима смо укључили гријалице да им ипак мало загријемо учионице јер су то мала дјечица. Међутим, није још толико хладно у школи без обзира на захлађење напољу - казали су из ове установе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана