Да ли ће школа у Ади до краја седмице добити „нормалан“ пут?

Катарина Шапоња
Да ли ће школа у Ади до краја седмице добити „нормалан“ пут?

БАЊАЛУКА - Алтернативни пут који користе ђаци до ОШ “Вук Стефановић Караџић” у Ади, ових дана је због кише и блата скоро непроходан, а родитељи ученика се надају да ће надлежни испунити обећање и до краја седмице ријешити проблем.

Овај пут школарцима је сигурнији јер заобилазе пролазак испод надвожњака и преко пруге па су родитељи и прије почетка школске године указивали на проблем и тражили да пут бар буде насут.

Представник родитеља малишана који похађају школу у Ади Марко Аћић, истакао је за “Глас Српске” да су га надлежни из Градске управе обавијестили да су нашли извођача радова и потребну механизацију те да ће пут бити привремено саниран до краја седмице.

- Из Одјељења за саобраћај и путеве обавијештени смо да ће пијесак за насипање пута бити обезбијеђен до петка - појаснио је Аћић.

Додао је да ће сачекати да виде да ли ће надлежни испоштовати рок јер се ради о интересу малишана.

- Став родитеља је да школа није завршена, да је ово само привремено рјешење. Нећемо одустати од захтјева за асфалтирањем тог пута како би дјеца имала тротоар којим ће ходати, а не насути шљунак у 21. вијеку. То је градска, а не сеоска школа - рекао је Аћић.

Директорица ове школе Татјана Вилендечић казала је за “Глас” да су надлежни поставили баријере да би спријечили пролазак возила том дионицом након што су у петак одржали сједницу Одбора за праћење реализације усвојених програма, планова и пројеката у области саобраћајне и комуналне инфраструктуре, коју је она иницирала заједно са родитељима.

- Не очекујемо да за овако кратко вријеме асфалтирају тај дио пута, али ако смо се у петак договорили да је рок 48 сати да наспу шљунак, онда је то већ требало да буде завршено - рекла је Вилендечићева.

Према њеним ријечима, имају разумијевања да је био викенд, али и да је то ванредна ситуација и да је у питању безбједност дјеце на путу до школе.

- У супротном дјеца иду около, поред “Инцеловог” базена па на рампу што није баш безбједно, а ако иду краћим путем, којим сада пролазе, онда морају да се преобују - казала је Вилендечићева.

Поновила је да су санацију пута тражили и прије почетка нове школске године, на шта надлежни нису одреаговали.

- Родитељи дјеце која похађају школу, мјесна заједница и ја смо спремни, уколико Градска управа ништа не уради о том питању до петка, да пут санирамо сами - истакла је она. До закључења овог броја “Гласа Српске” из Градске управе нисмо добили одговоре на питања о овој теми.

ДОДАТНИ РАДОВИ

Марко Аћић је рекао да ОШ “Вук Стефановић Караџић” у Ади нема ни фискултурну салу, као ни кабинет за информатику.

- Тражимо да у наредном периоду буду обезбијеђена средства да се школа заврши. Уколико град нема средстава или не може то да испуни, нека се договори са надлежним институцијама или тражи додатна донаторска средства, нека се удруже град, република и донатори, јер је родитељима само важно да дјеца имају функционалну школу - рекао је Аћић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана