Чувени дајаци крстаре Врбасом

Јелена Танацковић
Оно што је гондола за Венецију, за Бањалуку је дајак
Foto: Јелена Танацковић | Оно што је гондола за Венецију, за Бањалуку је дајак

БАЊАЛУКА - Оно што је гондола за Венецију, за Бањалуку је дајак, а љетне дане Бањалучани радо проводе у вожњи овим јединственим чамцем водама Врбаса.

Становници највећег града Српске и љубитељи дајака окупирали су зелене површине бањалучке љепоте, а бањалучанина Драгана Б. кога смо затекли како вози дајак, каже да више и не броји колико је вожњи прошао током Врбаса.

- Одрастао сам на Врбасу, а свака нова вожња носи нову причу и искуство - каже Драган за " Глас Српске" .

Према његовим ријечима, љубав према дајаку потекла је из улице " Браће и сестара Капор" по коме чамац уједно и носи име.

- Када смо дошли на идеју да узмемо чамац  једногласно смо се сложили да ће име бити по називу улице у којој живимо. Вожња дајаком је прешла је из хобија у љубав која не броји године, а јача пријатељство - прича Драган.

Кроз смијех прича да снажни момци, одгуравајући се о каменито дно ријеке, не само да се возе уз и низ брзаке, већ се и освјежавају уз хладну воду.

 

- Лијепо је возити дајак. Врбас је спас од спарине и по највећим врућинама јер, као планинска ријека која има брз проток воде, не загријава се - рекао је Драган, додајући, да у Бањалуци тренутно има много дајак чамаца.

Ову врсту чамца није тешко возити по мирном дијелу Врбаса. 

 

- Ипак, највећи циљ у вожњи дајака је савладавање брзака возећи чамац узводно и тада је потребна већа снага и техника, као и изузетна равнотежа - рекао је Драган.

Осим Бањалучана, љето на овим дестинацијама воле да проводе и туристи, који су ових дана окупирали Крајишку љепотицу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана