Чуваћемо ријеке и рибљи фонд за будућа покољења

Весна Поповић
Чуваћемо ријеке и рибљи фонд за будућа покољења

Бањалука - Чување рибљег фонда и ријека у Бањалуци била је наша мисија протеклих 90 година, а то ћемо наставити и наредних сто година, поручено је на свечаној скупштини Спортско риболовног друштва (СРД) Бањалука, које је у суботу прославило девет деценија постојања.

Предсједник друштва Душан Јовандић рекао је да је СРД Бањалука, које броји 1.200 чланова, највеће, најстарије и најорганизованије удружење ове врсте у БиХ.

- Прошли смо два рата и опстали, те успјели остварити велике успјехе на такмичењима. Поред свега што смо постигли, испред нас су велики задаци - казао је Јовандић. Истакао је да кроз срце Бањалуке протиче Врбас, који заједно са Врбањом, Крупом, Сутурлијом, Швракавом, Гомионицом и Суботицом чини риболовно подручје.

- У то је укључен и дио језера Бочац, те језеро у Залужанима. Наш задатак је да очувамо ова подручја и еколошки освијестимо људе како бисмо будућим покољењима оставили чисте воде богате различитим врстама рибе - казао је Јовандић.

Координатор чуварске службе у СРД-у Бањалука Маринко Поповић казао је да воде рачуна о 110 километара обале.

- Највећи проблем је криволов, а три запослена рибочувара нису довољна за тако велико подручје, па смо ове године ангажовали и девет волонтера - казао је Поповић.

Истакао је да сваке године у рибогојилишту Клашник произведу до 500.000 комада поточне пастрмке, од којих око 300.000 комада пусте у Врбас, а остатак подијеле околним удружењима.

- Рибљи фонд Врбаса је веома добар. Највише има пастрмке, липљена, младице, шкобаља и мрене - казао је Поповић.

Спортски риболовац Слободан Милојевић и члан овог друштва већ 35 година каже да је заљубљеник у природу.

- Нисам класични риболовац. Више волим риболов као спорт, а то значи да након што уловим рибу и измјерим је, вратим је назад у ријеку - рекао је Милојевић.

Предсједник Спортско-риболовног савеза РС Здравко Остојић казао је да се мало које удружење може похвалити чињеницом да ради 90 година.

Начелник Одјељења за друштвене дјелатности Љубинка Драгојевић рекла је да чланови СРД-а Бањалука постижу изванредне резултате на такмичењима, те да су они чувари нашег највећег блага, односно вода.

Признање за "Глас Српске"

На свечаној скупштини СРД Бањалука уручене су награде и признања појединцима, удружењима, предузећима, те градским и републичким установама и институцијама. Међу добитницима је и "Глас Српске" за допринос кроз извјештавање о активностима овог друштва.

ПОСТИГНУЋА

- основано 1926. године

- 1934. пуштено 60.000 млађи пастрмке у ријеке

- 1936. године одлука о изградњи мрестилишта Клашник

- 1955. године изградили Дом ловаца и риболоваца

- 1956. године у Врбас и његове притоке пуштено 200.000 комада млађи

- 1993. на иницијативу СРД-а Бањалука основан Спортско-риболовни савез РС

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана