Црни сценарио у азилу на Мањачи биће спријечен!

Катарина Шапоња
Црни сценарио у азилу на Мањачи биће спријечен!

БАЊАЛУКА - Црни сценарио према којем би са доласком зимских дана пси у азилу на Мањачи могли умријети од хладноће и глади, на срећу ће, како увјеравају надлежни, бити спријечен.

Након писања “Гласа Српске” о лошим условима у азилу из Одјељења за комуналне послове најављују да ће ускоро услиједити потребне измјене.

- У току је и нова јавна набавка за рад азила. Отворена су врата волонтерима и удружењима који желе да учествују у раду азила, а у наредном периоду услиједиће и радови потребни за побољшање услова, како је и планирано раније - саопштили су из одјељења.

Док волонтери упозоравају да број паса премашује капацитете азила те да стање на терену показује да је неизвјесно ли ће ове животиње дочекати прољеће, из одјељења наводе да све функционише по плану.

- У градском азилу на Мањачи све функционише у свом капацитету и обиму. Уговор по којем је до сада рађено од 15. августа 2022. за двије године износи 379.413,45 КМ, а обухваћене су све активности потребне за нормалан рад азила као што су рад хигијеничара на терену, хватање и транспорт паса, рад хигијеничара у прихватилишту, рад дипломираног ветеринара у прихватилишту, храна, средства против унутрашњих и спољних паразита, вакцине, стерилизација, микрочиповање, дијагностиковање повреда костију и унутрашњих органа и слично - саопштили су из Одјељења за комуналне послове.

Како наводе, хране за све јединке у азилу има довољно, те се она редовно испоручује свим псима који се тренутно налазе тамо.

- Неодговорно власништво је главни разлог повећања броја паса луталица. Власници се олако прихватају набавке љубимаца, али из разних разлога они им постају и оптерећење, тако да их напуштају, што у великој мјери доприноси појави већег броја луталица - навели су из одјељења.

С друге стране, волонтери који помажу напуштеним животињама у азилу на Мањачи тврде да је стање алармантно.

- Овдје пси умиру као костури од глади, без ветеринара и лијечења - рекла је Мила Шарић која помаже напуштеним животињама у азилу.

Напомиње да волонтери већ три суботе организују окупљања покушавајући да скрену пажњу на проблеме.

-  Надлежни су нијеми на наше апеле. Они се понашају као да ми не постојимо. Окупљамо се код “мегафона” како бисмо покушали да их дозовемо и скренемо пажњу на тешку ситуацију у азилу - тврди Шарићева.

Она је подсјетила да су волонтери покренули акцију “Донирај кућицу” и до сада су добили 15 кућица, а потребно је минимално 30.

- Сви заинтересовани, уколико не могу сами донијети, могу нам се јавити на “Фејсбук” страницу, јер смо обезбиједили превозника који ће ићи на адресе и довести кућице на Мањачу - појаснила је Шарићева.

Како додаје, у суботу, 19. октобра, у 17 часова ће се опет окупити код “мегафона” те моле све добре људе да донесу храну за псе.

Радови 

Из Одјељења за комуналне послове напомињу да је у протеклом периоду у азилу много урађено, попут унутрашњег и спољног уређења азила.

- Постављена је столарија, нови унутрашњи боксови, електричне инсталације, постављене су палете, ИЦ лампе, појилице и хранилице, као и нова врата која остављају могућност провјетравања љети - навели су и додали да је изграђено игралиште за псе, уређена хортикултура и покренута набавка кућица са оградом за женке са штенцима.

С друге стране, волонтери истичу да од свог новца морају градити инфраструктуру.

- Тренутно градимо испуст за псе како би из објекта могли изаћи напоље - истакла је Мила Шарић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана