Црнадак: Школа Раковски - симбол пријатељства Бањалуке и Бугарске

Срна
Црнадак: Школа Раковски - симбол пријатељства Бањалуке и Бугарске

Бањалука - Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је да је бањалучка Основна школа "Георги Стојков Раковски" симбол пријатељства између Бањалуке и Бугарске.

"Након страшног земљотреса 1969. године када је Бањалуци било тешко Бугарска је била ту да помогне, а недавно је поменутој школи дошла подршка и помоћ од Амбасаде Бугарске у БиХ", рекао је Црнадак данас новинарима у Бањалуци, након што је заједно са министром иностраних послова Бугарске Данијелом Митовим посјетио ову школу.


Говорећи о сарадњи између БиХ и Бугарске, Црнадак је рекао да двије земље имају одличне билатералне односе које свакодневно настоје још више да унаприједе у смислу веће економске сарадње у корист народа БиХ и Бугарске.

Министар иностраних послова Бугарске Данијел Митов рекао је новинарима да је Бугарска опредијељена да континуирано помаже ову школу , подсјетивши да је његова земља недавно реализовала програм за енергетску ефективност и ефикасност ове школе.

"Бугарска ће и даље подржавати контакт између школа жГеорги Стојков Раковскиж у Бањалуци и Софији", истакао је Митов, подсјетивши да је Раковски био један од људи који је мислио о будућности у уједињеној Европи.

Митов је потврдио да Бугарска и БиХ имају одличне билатералне односе, те да ће његова земља подржавати европске интеграције БиХ.

Директор бањалучке Основне школе "Георги Стојков Раковски" Душан Мишљеновић рекао је новинарима да ова школа већ дужи низ година има добру сарадњу са Амбасадом Бугарске у БиХ на основу које је проширила културну сарадњу са истоименом школом у Софији.

Мишљеновић је рекао да је Влада Бугарске са 40.000 КМ подржала пројекат с циљем повећања енергетске ефикасности школе чиме је алуминијумском столаријом замијењена дрвена столарија.

Он је додао да су ове године дјеце из Софије посјетила Бањалуку, док ће почетком октобра ученици ове школе посјетити Бугарску.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана