Цркве иза Јеврејског центра и код Конзума?

И. Пилиповић, В. Поповић
Цркве иза Јеврејског центра и код Конзума?

Бањалука - Послије одлуке Скупштине града да ван снаге стави одлуку о измјени регулационог плана за Борик, а самим тим да црква не може градити богомољу на дјечијем игралишту, јуче су се појавиле информације о алтернативним рјешењима.

У паузама наставка скупштинског засједања помињале су се локације иза Јеврејског културног центра и код Фемили центра "Конзум".

 

Одборник владајућег СНСД-а Драшко Илић сматра да се мора наћи начин да све стране буду задовољне, и становници Борика и Српска православна црква.

- Потребно је да се нађе локација која ће задовољити интересе свих како би дошло до изградње цркве у Борику - рекао је Илић.

Из Клуба одборника ДНС-а поручили су да су регулационим планом предвиђене двије локације за изградњу цркве и то у близини "Конзума" и иза Јеврејског културног центра.

- У случају да се у Српској православној цркви одлуче за трећу локацију, не би требало бити пролема, под условом да се усагласе Црква и становници - казали су у Клубу одборника ДНС-а.

Одборник СДС-а Александар Петковић рекао је да ова странка не жели бити арбитар који ће одређивати или предлагати гдје ће се који вјерски објекат градити.

- Постоје градске службе чији је то посао, нека они нађу адекватну локацију, ми само инсистирамо да то буде у складу са жељама свих оних који су укључени у то - рекао је Петковић.

Одборник НДП-а Владимир Мирошљевић каже да су два објекта која су планирана да се изграде, те постојећи храм на Ребровцу, Саборна црква Свете тројице и Храм Христа Спаситеља у центру довољни да подмире потребе вјерника овог дијела града.

У Грађанској иницијативи за Борик задовољни су што је сачувано дјечије игралиште.

- Ми нисмо били против изградње православног храма већ смо жељели да комуницирамо и будемо партнери, али смо са друге стране имали зид ћутања - казала је јуче на конференцији за новинаре представник Грађанске иницијативе за Борик Санда Вукојевић.

Истакла је да неће стати на овоме већ да ће се идуће седмице састати са становницима Борика и договорити како да буде преуређено игралиште.

До закључења овог броја "Гласа Српске" јуче нисмо добили став Епархије бањалучке Српске православне цркве. На наше телефонске позиве нико се није јављао.

"Грађа"

Миодраг Дакић из иницијативе "Наш простор" рекао је да ће нова иницијатива којом ће се бавити бити помоћ грађанима из улице Симе Шолаје да површину познатију као "Грађа" у близини Пореске управе уреде на начин који грађани желе.

- Регулационим планом ту су предвиђени паркинзи, али су дјеца из те улице успјела да сачувају ту површину прије неколико година и то тако стоји - рекао је Дакић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана