Чланови РКУД-а “Пелагић” помажу суграђанину: Ревија ношњи за Сергејеву побједу

Катарина Шапоња
Чланови РКУД-а “Пелагић” помажу суграђанину: Ревија ношњи за Сергејеву побједу

БАЊАЛУКА - Друга ревија народних ношњи “РЕСТ.арт” у организацији Радничког културно-умјетничког друштва “Пелагић” ове године имаће посебан значај, јер је хуманитарног карактера.

Ревија ће бити одржана 7. септембра у Дому омладине у Бањалуци са почетком у 19 часова, а сав новац од продатих улазница биће усмјерен за лијечење њиховог суграђанина Сергеја Ступара.

Умјетнички руководилац овог друштва Бојан Кукић каже како их је на овај гест навела чињеница да Сергеј води дугу борбу.

- Ово је први пут да наплаћујемо улазнице и коштаће шест марака те ако се покаже учинковитим, урадићемо то опет уколико буде некоме потребно - рекао је Кукић.

Додао је да ће на ревији бити приказане скупљене традиционалне ношње које су се појавиле током Другог свјетског рата или послије.

- У питању су оригинални дијелови традиционалне ношње које су колекционари сакупљали по терену и комплетирали, а посјетиоци ће имати прилику да по други пут виде како изгледа таква једна ношња -истакао је Кукић.

Према његовим ријечима, поред индивидуалних сакупљача, појавиће се и други КУД-ови који у својој колекцији имају оригиналне ношње које ће представити.

- Биће приказане ношње из Мачве, околине Сарајева, Јања, Купреса, Влашића, Херцеговине, Жагубице и друге - појаснио је Кукић.

Додао је како је у оквиру ревије планиран и базар који ће окупити излагаче рукотворина и традиционалне хране, као и наступ њихове мушке пјевачке групе те фолклорна кореографија и гости изненађења.

Подсјећамо, Сергеј Ступар имао је саобраћајну несрећу прије годину дана и остао је непокретан, а сада се лијечи у болници у Москви.

Његова мајка Свјетлана Беднаш раније је појаснила да је то лијечење матичним ћелијама, гдје се ваде његове матичне ћелије како би се тестирале и потом се оне, уколико су здраве, убризгавају у оштећење на мозгу које је настало приликом саобраћајне несреће те да третман траје годину дана.

Напредак

Свакодневно се на друштвеним мрежама о Сергејевом напретку оглашава његова мајка Свјетлана, покушавајући на тај начин да држи у току све људе који су помогли да он дође до Москве и започне лијечење.

- Сергеј би требало да прими своју трећу дозу матичних ћелија од укупно 20 колико их има и изгледа супер - навела је у уторак Свјетлана.

Према њеним ријечима, Сергеј сваки дан са активностима у болници почиње око 9.30 и завршава између 15 и 16 часова, а за то вријеме она буде уз њега и помаже уколико је то потребно.

- Послијеподне је вријеме за одмор, када Сергеју пуштам Борчеве утакмице или неке од његових омиљених серија - истакла је Свјетлана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана