Чланови “Мозаика пријатељства” у акцији уређења: Јавна кухиња добија ново рухо

Јасмина Салопек
Чланови “Мозаика пријатељства” у акцији уређења: Јавна кухиња добија ново рухо

БАЊАЛУКА - Вриједне руке хуманитараца из удружења грађана “Мозаик пријатељства” укрстиле су четке и ваљке, те уредиле унутрашњост простора јавне кухиње у саставу овог удружења, како би поново засијала у пуном сјају.

Зграда у којој се налази “Мозаик пријатељства” већим је дијелом оронула, па су у овој години себи ставили као задатак да покушају средити, како вањски, тако и унутрашњи дио.

Рекао је ово за “Глас Српске” предсједник “Мозаика пријатељства” Мирослав Субашић те додао да тамо гдје се дијели храна треба да буде уредно и лијепо.

- Унутра смо поставили плочице ради лакшег чишћења - рекао је Субашић.

Мото екипе је, како каже, да направе боље услове за кориснике јавне кухиње, али и за оне који у њој раде.

- Извођачи смо ми из “Мозаика пријатељства”. Стављамо фасаду, кречимо, уређујемо... Сами то радимо, а захвални смо свима који су помогли да купимо љепило и плочице - истиче Субашић и додаје да је ово значајна ствар за кориснике и све чланове “Мозаика пријатељства”.

- Сада када дођете све изгледа много боље и уредније - каже Субашић.

Упутио је апел свим суграђанима да им помогну у набавци основних животних намирница неопходних за рад јавне кухиње “Оброк љубави”, која ради у оквиру овог хуманитарног удружења. Како је нагласио Субашић, осим кромпира, најпотребнији су месо, пасуљ, купус, мрква и црвени лук.

- Број корисника се стално повећава. У посљедње вријеме се јавило најмање 100 нових корисника којима је потребна помоћ. Све је поскупјело и кухиња не може опстати без донација. Градска управа за кухињу годишње издваја 12.500 КМ, што није довољно за све наше потребе - каже Субашић.

Недавно су, како је рекао, добили донацију од удружења “Помози.ба” из Сарајева.

- Да није било њих, јавна кухиња не би имала шта да послужи тог дана. Донирали су нам лук, купус, мркву, паприку, пасуљ, кромпир и то је оно што се стално користи у припреми оброка, али добили смо и друге намирнице. Овим гестом су нам помогли да прегурамо који дан - појашњава Субашић.

Нагласио је да им је сваки дан потребно 300 хљебова, те да на дневном нивоу припремају између 600 и 800 оброка.

- Све је више сиромашних и оних који траже помоћ. На све начине се боримо да помогнемо суграђанима који су у слабој материјалном ситуацији - рекао је Субашић.

Социјално предузеће

Удружење грађана “Мозаик пријатељства” прије неколико година почело је градњу социјалног предузећа у насељу Рамићи, а циљ пројекта је да се ту запосле људи којима је помоћ потребна. С обзиром на то да то изискује велика улагања, објекат ће служити као магацин за складиштење текстила који донирају грађани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана