Чланови “Гамбита” освојили пет медаља на првенству БиХ: Шаховска табла магнет за мале генијалце

Милош Васиљевић
Чланови “Гамбита” освојили пет медаља на првенству БиХ: Шаховска табла магнет за мале генијалце

БАЊАЛУКА - Шаховски клуб “Гамбит” ниже резултате вриједне пажње, а са недавног кадетског и омладинског првенства БиХ у Дворовима код Бијељине донијели су пет медаља. Уз то, охрабрује податак да је све више младих који активно играју ову древну игру.

Шах побољшава интелигенцију, емпатију, меморију, вјештине планирања и рјешавања проблема, а своје креативне способности чланови овог клуба потврђују на бројним такмичењима. Пет медаља на првенству БиХ доказ је да млади воле шах те да овој древној игри приступају озбиљно. Предсједник “Гамбита” Немања Шипка рекао је за “Глас Српске” да је добитна комбинација таленат, посвећеност и рад у школи шаха за дјецу. Због одличних резултата, Бањалука ће имати три представника на овогодишњем првенству Европе за младе шахисте, које ће у септембру бити одржано у Румунији.

- ШК “Гамбит” је на најмасовнијем такмичењу у кадетском и омладинском узрасту од оснивања шаховског савеза Српске био и најбројнији клуб. Освојили смо осам медаља што је историјски успјех, а још два такмичара са четврте позиције пласирала су се у завршници на нивоу БиХ - каже Шипка.

Он наглашава да их све веома охрабрују резултати.

- “Гамбит” је био најуспјешнији у јакој конкуренцији до 38 клубова и 127 учесника, а максимално може бити 140 учесника у десет категорија. И то такмичење било је једно од најмасовнијих у протекле 23 године од када се одржава првенство. Од пет освајача медаља, три су се пласирала на Европско такмичење у Румунији, ако успијемо да обезбиједимо средства наступиће на првенству - рекао је Шипка, додајући да очекује подршку надлежних те да ће такмичари знање на таблама укрстити са колегама из цијеле Европе.

Шах је користан за све, а посебно за дјецу. Укључује интелектуални изазов, побољшава памћење уз усмјерен ток мисли.

- Данас се сусрећемо са великим изазовом код дјеце, усљед употребе мобилног телефона долази до великог поремећаја у фокусу, пажњи и концентрацији. Шах је сјајан алат, јер је просто немогуће изучавати и бавити се шахом и играти партију да не тренирате концентрацију, фокус и пажњу. Због тога је више него икад важно истаћи значај шаха - рекао је Шипка.

Презадовољан је и бројношћу јер, како каже, тренутно имају више од 70 активних чланова, а број се стално повећава.

- Чим постижемо најбоље резултате морамо бити задовољни. Веома много младих заинтересован је за систематско изучавање шаха, за такмичења и за напредовање - рекао је Шипка.

Аматерски шах

Немања Шипка наглашава да је шах све популарнији широм свијета, а играју га све генерације.

- Постоји веома много шахиста аматера, како младих тако и одраслих, гдје на двије шаховске платформе за играње на интернету,  у сваком моменту имате више од 10 милиона људи који играју шах - рекао је Шипка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана