Чланови Даун синдром центра бриљирали на такмичењу у Русији: Златни кувари побиједили предрасуде

Александра Тодоровић
Чланови Даун синдром центра бриљирали на такмичењу у Русији: Златни кувари побиједили предрасуде

БАЊАЛУКА - Захваљујући умијећу младих кувара с Дауновим синдромом, који су освојили прво мјесто на Међународном гастрономском фестивалу у Москви, златне медаље и ласкаве дипломе стигле су у Бањалуку.

Према ријечима директора Даун синдром центра Зорана Јелића, такмичење је одржано онлајн, а ово је први пут да су дио њега биле особе са сметњама у развоју. Завидан резултат и награде доказ је да су спретне руке младих кувара својим специјалитетима одушевили стручни жири и срушили предрасуде и стереотипе који владају о особама са Дауновим синдромом.

- Остварени успјех не значи само онима који су освојили злато, него свим особама са Дауновим синдромом и њиховим родитељима, јер смо срушили велику стигму, дискриминацију и поново послали поруку да Даун синдром није болест, него је то стање - казао је  Јелић.

Ово такмичење су 14. годину заредом организовали Руси, а има за циљ чување традиционалних православних обичаја.

Јелић је истакао да је јуче је одржана и прва едукацијска радионица коју је водио шеф кувара Центра за очување традиције и сарадње из Москве Сергеј Рахманин, на којој је представио традиционално јело од кавијара и гљива.

- На идућој радионици наши кувари ће презентовати хељдопиту, како би кувари из Русије научили припремати наше специјалитете - казао је Јелић.

Нагласио је да су организатори из Москве у почетку жељели да им додијеле утјешну награду јер су били једини представници са сметњама у развоју, али када су видјели да се равноправно могу такмичити са осталим студентима схватили су да су својим трудом и радом ипак заслужили злато.

- Освојили смо прво мјесто у категорији божићна пецива и пето мјесто у сервирању божићне трпезе у традиционалном маниру - нагласио је Јелић.

Кроз осмијех је казао да су готово морали избијати штокове на вратима јер је понос и самопоуздање ових младих људи порасло до неба, а то је управо оно што су жељели.

- Толико су били одушевљени да су предложили да се идући фестивал одржи у Републици Српској, те да овај пут ми будемо домаћини - закључио је Јелић.

Подршку младим куварима пружио и генерални директор Универзитетског клиничког центра РС, Владо Ђајић који је свакоме од њих уручио диплому.

- Сваки пут када се дружим са њима људе посматрам другачије, гледам на оно што они могу, а не на оно што не могу и да је за срећу и радост потребно мало - рекао је Ђајић.

Планови

Уочи обиљежавања Дана особа са Дауновим синдром из бањалучког центра кажу да имају прегршт планова, а један од њих је посјета студената медицинског факултета и презентација програма социјалне рехабилитације.

- Младим студентима ћемо 15. марта образложити програм социјалне рехабилитације чија је мисија да родитељима по рођењу дјетета са Дауновим синдромом  објаснимо како на прави начин поступати са њим - казао је Зоран Јелић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана