Чланови “Даун синдром центра” Бањалука на гастрономском фестивалу у Москви: Спретни кувари у борби против предрасуда

Александра Тодоровић
Чланови “Даун синдром центра” Бањалука на гастрономском фестивалу у Москви: Спретни кувари у борби против предрасуда

БАЊАЛУКА - Сарадња “Даун синдром центра” Бањалука са руском Хуманитарном фондацијом “Даунсајд ап Москва” допринијела је побољшању квалитета живота особа са Дауновим синдромом и њихових породица.

Директор “Даун синдром центра” Бањалука Зоран Јелић казао је за “Глас Српске” да је та сарадња изњедрила бројне повластице које ће оплеменити живот особа са Дауновим синдромом.

- Добили смо позив да шест младих кувара из “Даун синдром центра” учествује у онлајн конференцији на омладинском гастрономском фестивалу у Москви који траје до 11. фебруара. Једини су такмичари са сметњама у развоју и на овај начин особе са Дауновим синдромом равноправно стоје раме уз раме са студентима и представљају Бањалуку - казао је Јелић.

Како је нагласио, пружена им је прилика да на фестивалу покажу умијеће у припреми укусних јела у двије категорије.

- Прва категорија је припрема медењака по старинском рецепту и према савременом рецепту. Друга је божићна трпеза по традиционалним обичајима земље из које долазимо - рекао је Јелић.

Он је изразио задовољство што ће руски стручњаци обучавати дефектологе, психологе, психотерапеуте, као и родитеље у превазилажењу проблема са којима се они боре.

- Циљ нам је да оспособимо тренере који ће по рођењу дјетета упознати родитеље са свим могућностима које имају. Дискриминација ових особа креће већ у породилишту и то морамо мијењати - рекао је Јелић.

Према његовим ријечима, још један резултат добре сарадње са хуманитарном фондацијом из Русије јесте позив “Даун синдром центру” да у јуну презентује програм социјалне рехабилитације у Москви.

- Планирано је да тада наши чланови тамо одиграју чувену представу “Мали принц”. Сарадња са Русијом се одвија на обострано задовољство и то је оно што нас мотивише - истиче Јелић.

Додао је да центар активно примјењује експресивне арт-методе као што су музика, плес, спорт и забава.

- Практикујемо активну арт-терапију јер не учимо читати ноте на папиру, већ свирамо живу музику. То је прави терапеутски рад и једини начин да ова дјеца открију свој потенцијал - каже Јелић.

Додао је да примјењују посебну технику осликавања тапкањем по алуминијумској фолији јер ове особе имају лошу моторику.

- Једини начин да се препозна и искористи потенцијал који та дјеца имају јесте да буду укључена у све сфере друштвеног живота - закључио је Јелић.

Филм

Зоран Јелић казао је да је нарочито поносан на први дугометражни филм на нашим просторима који приказује живот особа са Дауновим синдромом.

- Филм у продукцији РТРС-а режирао је Денис Бојић. Премијерно ће бити приказан у јуну у Москви - рекао је Јелић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана