Чланови Даун синдром центра Бањалука глумачким умијећем одушевили и Бјелогрлића

Александра Тодоровић
Чланови Даун синдром центра Бањалука глумачким умијећем одушевили и Бјелогрлића

Даун синдром центар Бањалука организовао је виртуелну драмтерапију са познатим српским глумцем Драганом Бјелогрлићем, једним од најбољих драмских умјетника на овим просторима, саопштили су из Центра.

- Велика је привилегија и част бити у друштву овог горостаса глуме, режије и продукције, а поготово учити од њега. Немјерљив је значај овог догађаја за особе са Дауновим синдромом, које нису крили задовољство и срећу јер су разговарали са умјетником, који по ко зна који пут учествује у радионицама које организује наш центар током пандемије - истиче директор Даун синдром центра Бањалука Зоран Јелић.

Према његовим ријечима, познати глумац је у разговору показао да особе са Дауновим синдромом третира као равноправне, одрасле људе, да их уважава и поштује као своје младе колеге.

- Честитао им је на освојеним међународним признањима на фестивалима земаља региона - рекао је Јелић.

Према његовим ријечима Бјелогрлић је био позитивно изненађен док је гледао представу “Мали принц”, коју су припремили чланови центра.

- Похвалио је реализацију драмтерапије школу глуме за особе са Дауновим синдромом и изразио жељу да се активније укључи у рад са овим особама - истакао је Јелић.

Додао је да цјелокупна ситуација са вирусом корона за њих није представљала неприлику, већ прилику за напредак и рад, те да су од марта прошле године кренули са онлајн радом, односно са виртуелном драмтерапијом и музикотерапијом у коју су се укључивале бројне познате личности, од музичара, политичара, глумаца и спортиста.

- У плану имамо радионицу глуме у сарадњи са познатим глумцима Бранком Катић и Николом Пејаковићем - нагласио је Јелић.

Рекао је да се нада да ће, кад дође до попуштања мјера, чланови центра имати прилику да и уживо покажу таленат.

- Будуће глумце учимо да прво искажу таленат па тек онда закораче у нашу школу глуме - нагласио је Јелић.

Додао је да их очекује важан корак, промоција филма “Неки нови Бродвеј”, у режији Дениса Бојића, за коју се чекају повољнији епидемиолошки услови.

- Филм ће из коријена промијенити схватање о особама са Дауновим синдромом, филм се кроз радњу из документарног претвара у играни, и захтијева велико платно јер ће донијети и велику поруку - закључио је Јелић.

Квиз

У квалификацијама за “Квиз знања” учествују 24 особе са Дауновим синдромом из Српске, Србије и земаља ЕУ. Из четвртог круга квалификација биће изабрано шест финалиста треће сезоне чији побједник улази у суперфинале. Финале “Квиза знања”, који се састоји од питања из општег знања, одржаће се крајем априла, саопштили су из Центра.

- Овим квизом стигма према особама са Дауновим синдромом је бачена на кољена, и не смијемо јој дозволити да устане.  Пројекат је задао снажан ударац стигми, а на нама је да не дозволимо да се опорави - поручују из центра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана