Чланови „Banjaluka Running Clubа”вјежбају за два маратона

Катарина Шапоња
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Све више је заљубљеника у трчање чему свједочи чињеница да у парковима широм града свакодневно можемо видјети рекреативце, али и оне који се професионално баве овим спортом, како тренирају и припремају се за велика такмичења.

Међу њима су и чланови „Banjaluka Running Clubа” који се спремају за још једну трку, а то је Banjaluka маратон који ће бити одржан крајем септембра, али и за маратон у Истанбулу, који је планиран у новембру.

Предсједник удружења „Banjaluka Running Clubа” Давор Видовић, који је првак БиХ у ултрамаратону, истакао је како је кроз ову школу трчања од оснивања прошло око 300 чланова.

- Тренинге одржавамо у парку „Младен Стојановић” три пута седмично, а током зиме имамо и додатно два тренинга снаге - рекао је Видовић и додао како је битно да тркачи раде вјежбе снаге да би им тијело током зиме ојачало за тркачку сезону.

Како каже, једном рекреативцу је потребно око четири мјесеца припреме да би истрчао свој први полумаратон са лакоћом.

- За маратон је потребно и до пола године припреме, јер је пожељно да тркач у ногама има пређених неколико полумаратона. И ја планирам да трчим маратон у Бањалуци у склопу тренинга за одлазак на Истанбул маратон - појаснио је Видовић.

Број један од опреме, како наводи, јесу добре патике, а остале ствари су мање битне, али нису занемарљиве.

- Током љета је на трчање потребно носити што лакшу, удобну одјећу и спортске мајице које се брзо суше, док се зими препоручују капа, рукавице, шушкавац или вјетровка те непромочиве патике - казао је он.

Према његовим ријечима, овај тркачки клуб први пут у априлу успјешно је организовао међународну уличну трку на десет километара на мото-стази у Залужанима под називом „Xlive Bet Turbo Race 10K” којој су присуствовали и најбољи тркачи из региона.

- Уједно је одржано и првенство Републике Српске на десет километара на цести и то на лиценцираној стази у име Свјетске атлетске федерације - истакао је он и додао да намјеравају и идуће године да наставе са организацијом трке, како би постала традиционалан догађај.

ИСТАНБУЛ

„Banjaluka Running Club” организује одлазак на Истанбул маратон који ће, како истиче Давор Видовић, бити одржан 3. новембра ове године. 

- То је врхунска организација и наступа више од 40.000 тркача који трче на два континента, а то би ускоро могло да постане ултра трка попут оних у Лондону и Токију. Сви заинтересовани могу да се јаве путем друштвених мрежа у наредних седам дана, како би формирали коначан списак оних који би ишли са нашом школом трчања у Истанбул - рекао је Видовић и додао да ће, осим маратонске трке, бити одржана краћа трка на 15 километара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана