Чистоћи казна 20.000, Нискоградњи 15.000 КМ

Весна Поповић
Чистоћи казна 20.000, Нискоградњи 15.000 КМ

Бањалука - Због лошег чишћења снијега на подручју града за вријеме обилних падавина у јануару, градска "Чистоћа" ће бити кажњена са око 20.000 КМ, а предузеће "Нискоградња" са око 15.000 КМ.

Ово су за "Глас Српске" потврдили у Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја, те додали да ће тај новац бити одбијен од укупне суме, коју град тим предузећима треба да плати за активности у склопу зимске службе у том периоду.

- Нисмо били задовољни квалитетом рада на терену, па смо одлучили да од износа који град треба да плати, одбијемо око десет одсто - рекли су у овом одјељењу.

Рачуница показује да град из буџета "Чистоћи" за рад у склопу зимске службе умјесто 200.000 КМ, треба да плати 180.000 КМ а предузећу "Нискоградња", умјесто 150.000 КМ, око 135.000 КМ.

Директор "Чистоће" Александар Бајић је у телефонском разговору "Гласу Српске" кратко рекао да није добио никакво обавјештење из Градске управе о новчаним казнама.

- Када добијем званични документ са образложењем о том питању, тек онда ћу моћи коментарисати - казао је Бајић.

Директор "Нискоградње" Љубомир Ћубић је рекао да су сви путеви првог реда, за које је то предузеће било надлежно, били чисти.

- Мало смо каснили са уклањањем снијега на путевима другог и трећег реда, речено нам је да ће нас новчано казнити и ја сам рекао "казните". Снијег је падао ненормално, а имали смо несрећу да су нам два возила слетјела с пута, па смо морали слати дизалице да их ваде. Исто тако, велики проблем су правила и паркирана возила због којих машине у појединим дијеловима града нису могле да чисте - казао је Ћубић.

Додао је да ће убудуће имати другачији распоред рада радника, те да ће се на сваких шест сати мијењати посада, коју чине возач машиниста и радници на терену.

Овогодишњим буџетом града за рад зимске службе превиђено је 1,3 милиона КМ.

Почетком године у кратком року на територији града је нападало више од 50 центиметара снијега. Градоначелник Слободан Гаврановић тада је рекао да није задовољан радом појединих предузећа у зимској служби и најавио да ће та предузећа бити кажњена.  

Према извјештају о раду зимске службе за 2014/2015. годину укупни трошкови чишћења износили су 1,4 милиона КМ. За чишћење снијега на градском подручју потрошено је 795.361 КМ, а на сеоском 483.076 КМ, док је за набавку 1000,13 тона соли потрошено 181.373 КМ.

"Чистоћа"

Булевар, Центар један и два, Борик један и два, Нова варош, Росуље, Паприковац, Лазарево један и два, Поткозарје, Мишин Хан, Шимићи, Верићи и Пискавица

"Еко еуро тим"

Обилићево један и два, Старчевица, Ада, Дебељаци, Карановац, дио Српских топлица, десна обала ријеке Врбас, дио Врбање, Кочићев вијенац, Побрђе, Српске топлице, Стричићи, Павићи, Крупа на Врбасу, Рекавице један и два

"Нискоградња"

Чесма, Пријечани, дио Врбање, Петрићевац, Дракулић, Мотике, дио Залужана, Куљани, Шарговац, Доња Кола, Голеши, Кола, Сарачица, Чокорска поља, Драгочај, Куљани, Залужани, Пријаковци.

"Батар комерц"

Борковићи, Горња Пискавица, Бистрица, Стратинска, Кмећани, Бронзани Мајдан.

"Рашо градња"

Љубачево, Крмине, Бочац, Агино Село

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана