Чистоћа пред казном?

Весна Поповић
Чистоћа пред казном?

Бањалука - Градска "Чистоће" очигледно није била у стању да од снијега очисти дијелове града који су им додијељени. Контролишемо стање на терену и за оне који се нису придржавали уговорених обавеза услиједиће прекршајне пријаве и новчане казне.

Ово је у уторак изјавио градоначелник Слободан Гаврановић. - Поједине фирме нису имале адекватну механизацију, а не можете адекватно радити свој посао без крупне механизације. Било је проблема од центра града до Лауша. Апсолутно сам незадовољан чишћењем. Ни појединим амбулантама се не може прићи - прецизирао је Гаврановић.

Додао је да су екипе које су биле задужене за сеоски дио Бањалуке од првог дана добро функционисале и да није било замјерки на њихов рад.

- Тражио сам од градских служби да провјере које фирме нису урадиле свој посао. Комунална полиција контролише стање на терену и пише пријаве против извођача који нису испунили обавезе - казао је Гаврановић.

Признао је да је ситуација са тротоарима и даље критична.

- Са чишћењем тротоара има низ проблема, од паркираних возила која сметају, до уских тротоара на којима не можемо машински чистити већ ручно. У граду има више од 530 улица и немогуће је обезбиједити у тако кратком року људе који ће их ручно очистити - прецизирао је Гаврановић.

Начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја Зоран Новаковић потврдио је да је због великог снијега у уторак једна грталица слетјела с пута у Дебељацима на путном правцу према Гавранићима.

- Убрзо смо је извукли, а то није једини пут да се то десило. Претходног дана такви случајеви су по једном регистровани и у Пискавици, Градини, Сарачици и Бањ брду - рекао је Новаковић и додао да нико није био повријеђен.

Пјешаци на прометним коловозима и у уторак су били честа слика. Тротоари су били поприлично затрпани снијегом. На мукама су били и возачи аутомобила, који су, поред отежаних услова у саобраћају због снијега, морали да дијеле ионако сужене коловозе са пјешацима.

У већини градских и приградских насеља биле су очишћене главне саобраћајнице. У споредне улице грталице нису залазиле.

- Направљен је довољно широк пролаз да један аутомобил може проћи, али тешко је да се нешто може проширити јер је саобраћајница сама по себи уска - рекао је предсједник Савјета МЗ Дракулић Илија Ђукић.

Ломови

Из Дома здравља Бањалука поручили су да је претходних неколико дана у Служби хитне помоћи због снијега и леда регистровано девет ломова руку и ногу.

- Екипе Хитне помоћи у отежаним приликама успијевају да збрину све којима је помоћ потребна - рекли су у Дому здравља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана