Чист димњак за безбрижно гријање зими

Тамара Бубњевић
Чист димњак за безбрижно гријање зими

БАЊАЛУКА - Димњачарима су увијек с краја љета и током јесени пуне руке посла јер многи грађани који се грију на дрва и друга чврста горива желе да са чистим димњацима дочекају сезону ложења. Тако је и ових дана, када дневно имамо више од десет позива.

 

Рекао је ово за “Глас Српске” власник једне од градских фирми која се бави чишћењем оџака Мирослав Радуловић.

- Ово је период када наше димњачаре затрпа посао, а било би боље да се то ради током читаве паузе између двије сезоне ложења. Чист димњак значи и добро и безбједно гријање током зиме - рекао је Радуловић.

Цијене услуга димњачара нису мијењане и град је прије неколико година утврдио цјеновник.

- Чишћење димњака на кући кошта 20 КМ. Ако стамбени објекти имају веће оџаке за централно гријање, онда је наш рад нешто скупљи и цијена се креће од 40 до 50 КМ. Препоручљиво је да се послије сваке сезоне гријања добро очисте пећ и димњак. Код нас људи, када се календарски заврши потреба за ложењем, забораве на оно чиме ће се и наредне сезоне гријати. Не реагују и не чисте димњак на вријеме, већ најчешће позову димњачара тек када се потпуно зачепи. Проблем настаје када се дрва која ложе недовољно осуше, а претходно нису очистили одвод за дим, гдје се накупила гареж - нагласио је Радуловић.

Додао је да би, по правилу, дрва требало да се суше дуже вријеме.

- Наш народ најчешће касно набавља огрев. Када би ложили сува дрва, не би требало толико често чистити оџаке. Некада су димњаци у таквом стању да се мора чистити једном прије сезоне и чак једном током сезоне гријања - подвукао је Радуловић.

Мјештанин Лауша Јанко Бузаџија рекао је да редовно, почетком септембра позове димњачара да очисти димњак.

- Имам шпорет на дрва и увијек пазим да на вријеме све припремим за сезону ложења, јер прљав оџак може да изазове пожар и несагледиве посљедице - испричао је Бузаџија.

Одлуком градске Скупштине чишћење димњака на подручју града је обавезно једном годишње. За непоштовање те одлуке су прописане и новчане казне. За контролу је надлежна комунална полиција.

- Казна за правна лица код којих није очишћен димњак креће се од 500 до 7.000 КМ, а за појединце од 100 до 600 КМ - рекли су из Градске управе.

Накупљање гарежи

Стручњак за ову област Мирослав Радуловић апеловао је на грађане да избјегавају остављање ватре у ложиштима да тиња.

- Људи имају лошу навику да навече, када крену на спавање, оставе ватру да тиња. Они “заврну” пећ како би се задржао жар и да сутра ујутру не морају поново ложити, већ да је само разбуктају. То је грешка јер на тај начин омогућују гарежи да се скупља на стијенкама димњака - рекао је Радуловић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана