Циркус наступа до октобра: Бањалучки одборници не могу одговарати због недоласка на сједнице

Маријана Миљић Бјеловук
Циркус наступа до октобра: Бањалучки одборници не могу одговарати због недоласка на сједнице

БАЊАЛУКА - Празне клупе у Скупштини града Бањалуке редовна су слика из највећег града у Српској приликом готово сваке сједнице локалног парламента.

Одборници, њих већина, не појављује се у сали већ скоро четири године, али редовно из градске касе мјесечно у џеп ставе од 1.000 до 1.100 марака. Поред новца, који убиру са леђа грађана, као повластицу добијају и бесплатну годишњу паркинг карту.

Све те бенефите одборницима у Бањалуци осигурали су грађани који су за њих гласали. Такође, на њиховој страни је и закон, јер долазили они или не на скупштинска засједања, нема умањења накнаде за (не)рад. Када се све зброји, одборник буџет града Бањалука годишње олакша за 12.000 марака, односно за четворогодишњи мандат око 48.000 КМ.

Загарантована одборничка накнада у највећем граду Српске износи 680 марака. Поред тог износа, добију и новац за материјалне трошкове, дакле додатних око 300 марака. Тај новац иде на покриће трошкова горива и телефона. И ту није крај, па они који су у појединим комисијама и излазе на вјенчање узимају додатне паре из градске касе. Поред новца, град им је омогућио и друге бенефите попут бесплатног паркинга током четворогодишњег  мандата. 

- Када се све зброји, накнада, материјални трошкови, рад у комисијама и излазак на вјенчање, одборници мјесечно из градске касе добију од 1.000 до 1.100 марака - казао је “Гласу” одборник ПДП-а у Скупштини града Бањалука Милко Грмуша.

Наглашава и да је неприхватљиво да се скупштинска засједања у Бањалуци не одржавају и да одборници не долазе, али и додаје да са друге стране не види смисао доласка на дириговане сједнице и учествовању у нечему што је представа за јавност.

- Очигледно је да одборници немају храбрости да се одупру онима који им дају налог да се тако понашају. Сматрају да све дугују онима који су их ставили на листу, а ништа грађанима који су за њих гласали - казао је Грмуша.

Сличног мишљења је и одборник ДЕМОС-а у Скупштини града Бањалука Слободан Станаревић који се нада да ће грађани казнити, како наводи, све учеснике циркуса у Бањалуци, од градоначелника Драшка Станивуковића, предсједника Скупштине Љубе Нинковића па до одборника.

- Надам се да никада више неће гласати ни за кога од судионика овог циркуса, па ни мене. Ово што се дешава у Бањалуци нема нигдје у земљама бивше Југославије - казао је “Гласу” Станаревић и додао да они који се не појављају на сједницама не треба да правдају своје одсуство, већ само да обавијесте предсједника Скупштине да се неће појавити.

Сматра да је неодговорно заказивати заједање скупштине увече за ујутру, али и достављати материјале уочи самог засједања Скупштине.

- Ударио тук на утук, тако то функционише већ четири године. Надам се да ће овом циркусу доћи крај у октобру - закључио је  Станаревић.

Наши саговорници наводе и да је новац који добију одборници у  Бањалуци ништа наспрам оног који добију када гласају, односно не дижу руку за неке поједине приједлоге.

- Већина их чека регулационе планове. Све зависи ко шта гура, односно који регулациони план. У Бањалуци нема класичне скупштинске већине, она зависи од тачке до тачке дневног реда. Дакле, ако инвеститор тражи већину да нешто њихово прође, одмах тражи и људе који ће гласати за оно што је у његовом интересу. И ту се не ради о 1.000 марака, већ о десетинама хиљада - наводе саговорници “Гласа”.

Са одборником Клуба Народни фронт-Бањалука зове Сашом Лазићем, који је један од ријетких који се појављивао на скупштинским засједањима током претходних година, јуче нисмо успјели ступити у контакт.

У Одбору за локалну самоуправу Народне скупштине РС наводе да би одборници требало да се појављују на скупштинским засједањима, јер је то њихова лична одговорност према грађанима који су им дали повјерење.

- Одборници треба да оправдају повјерење које су им грађани дали. Одбор за локалну самоуправу је на располагању грађанима, али и свим другима који су заинтересовани да се изнуде законска рјешења да би се неодговорнима стало у крај - казала је “Гласу Српске” предсједница Одбора за локалну самоуправу у парламенту Српске Бобана Ћибић.

Закон

У Закону о локалној самоуправи РС наведено је да се одборнички додатак утврђује у висини до 50 одсто просјечне нето плате исплаћене у градској, односно општинској управи за претходну годину, не укључујући плате функционера. Надаље, у истом акту наведено је да се одлуком скупштине утврђују право на тај додатак као и износ. Истим тим законом, наводе наши саговорници, нису прописане никакве казне за недолазак на сједнице локалног парламента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана