Чика Але остаје у сјећању као “саобраћајац” и хуманиста

Јана Кезић
Foto: Instagram

БАЊАЛУКА - Добри дух и икону града, а прије свега велику људску душу, Алију Махмутовића познатијег као чика Алу многе генерације памтиће по осмијеху и доброти, али и као “саобраћајца” код Градског моста и хуманисту који је дјецу частио слаткишима, а напуштене животиње храном.

Рекао је то у петак за “Глас Српске” познати Бањалучанин Небојша Куштриновић, након што се раширила тужна вијест да је преминуо чика Але, градска легенда како су га сви звали.

- Онај ко је познавао Алу, знао је да је то прије свега била добра душа и увијек насмијана особа. Одавао је лијепу слику нашег града и скоро да не постоје они који нису знали за његове чоколадице и пратили његове саобраћајне прописе - казао је Куштриновић. 

Његова раскрсница била је она код Градског моста и Кастела, а на њој је као саобраћајац аматер регулисао саобраћај од 9. маја 1960. године. Полицајци, односно “колеге”, нису га ометале у његовом послу, али једном приликом тројица су му се смијала, али им је у шали одговорио да је бољи саобраћајац од њих и да захваљујући томе имају мање посла.

Але је, присјећа се Куштриновић, био један од главних еколога свог времена и ужасавало га је када неко баца смеће на мјесто које није предвиђено за то.

- Не дај Боже да неко баци кесу смећа у Врбас, одмах је имао проблема са Алом. Он је имао и своје острво, познато као Алино острво и на њему смо се сви купали и сунчали - изјавио је Куштриновић.

Осим тога, био је посебан и по томе што је знао све бројеве регистрација аутомобила. Чика Але је свакодневно са два цекера у руци патролирао бањалучким улицама, а ко год га је срео тај дан му је био љепши.

Осим по дарежљивости, Бањалучани га познају по мноштву хобија. Од 1953. године сакупљао је сличице из чоколадица “Животињско царство” и имао их је 50.000, односно 200 комплета по 250 сличица, а многима је помогао да попуне властите албуме. Редовно је хранио голубове, псе и маце, а трудио се да не пропусти сахране своји суграђана.

Осим што је знао бројеве сличица, памтио је и многе друге. Сјећао се да је први “фијат” у Бањалуци имао регистарске таблице 40-23 те да је број опасача познатог бањалучког полицијског командира Митра Медовића био 42-03, а све своје голубове је знао по именима. 

Але, Алија Махмутовић рођен је 25. фебруара 1942. године у Врбањи, од оца Мустафе и мајке Адевије. О његовом животу се мало зна, али неки причају да је као мали оболио од менингитиса. 

Вријеме и мјесто сахране биће накнадно саопштени.

Кључ и повеља

Са жељом да Алија Махмутовић Але добије Кључ града Бањалука и повељу “Почасног грађанина” група Бањалучана организовала је прије неколико година на Тргу Крајине потписивање петиције. Они су тада истакли да Але то заслужује јер је особа која је у контакту са другима увијек ширила поруку љубави, доброте и хуманости. Међутим, та идеја није реализована.

Од чика Але чоколадице и бомбоне су биле најслађе. Памтићемо његову доброту и позитивну емоцију којом је све обасипао – поручио је градоначелник Драшко Станивуковић поводом смрти нашег суграђанина познатог као чика Але.

Због свега ће се, како је рекао, Бањалука достојанствено опростити од чика Але.

– Код Градског моста, на страни Кастела, гдје је чика Але често боравио, сви које желе моћи ће у суготу положити цвијеће и на тај начин се достојанствено опростити од њега – рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана