Цијена карте 1,3 КМ?

Данијела Стоканић
Цијена карте 1,3 КМ?

Бањалука - Цијена карте за градски и приградски превоз због знатног појефтињења горива требало би да буде смањена за око 20 одсто, односно са 1,6 на 1,3 КМ.

Како је рекао предсједник Покрета потрошача РС Драгутин Бошковић, након јучерашњег састанка Савјета потрошача, којем је присуствовао и градоначелник Слободан Гаврановић са сарадницима, пренијели су им свој став и сада је на њима да одлуче о висини цијене карте.

- Да ли ће и за колико смањити цијене карата у градском и приградском превозу сад је на њима - рекао је Бошковић.

У Градској управи истичу да су прихватили мишљење о корекцији цијене карте.

- Комисија за корпоративно управљање о оправданости корекције цијене карте у јавном градском и приградском превозу сматра да је економски оправдана корекција цијена од 17,5 одсто, односно смањење цијене карте купљене у аутобусу - рекли су у Градској управи. Додали су да је градоначелник задужио надлежна одјељења да одрже састанак са превозницима с циљем усаглашавања ставова поводом предложене промјене цијена карата, а који је планиран за данас.

С друге стране, превозници који ће данас разговарати са представницима града и даље су тврд орах и не одустају од својих захтјева уколико градски оци смање цијену карте. Директор "Аутопревоза" Дејан Мијић истакао је да предложена цијена карте не долази у обзир без субвенција.

- Ми не можемо прихватити такво смањење. Поред тога, да је неко озбиљно хтио размотрити економску цијену, као и да ли уопште има простора за то, до сада би на састанке били позвани и превозници - категоричан је Мијић и додаје да су отворени за преговоре и разговоре само на основу анализе.

- На крају крајева, већ пет година нашим путницима је омогућено да дневне карте за превоз купе и по нижој цијени, односно сет од пет карата износи шест марака, а то дође 1,2 по комаду - нагласио је Мијић.

Поручио је да, ако неко сумња да превозници имају више прихода него што је то сада, нека град преузме кормило.

- У том случају, предлажем да град дефинише економску цијену карте по километру и да се нама толико исплаћује. Исто тако, нека формирају посебно предузеће које ће се бавити продајом свих карата као што је у Београду - нагласио је Мијић.

Власник превоза "Павловић турс" Радован Павловић истиче да, ако ће град надокнадити разлику, цијена карте, што се њега тиче, може бити и једну марку.

- Обавезно ћу присуствовати данашњем састанку па ћу тек онда коментарисати - кратко је поручио Павловић.

Шеф Клуба одборника ДНС-а у Скупштини града Боран Босанчић вјерује да ће доћи до компромиса између градоначелника и превозника о питању цијене карата.

- Не видим разлог због чега не би дошло до корекције цијена у градском превозу - рекао је Босанчић и додао да би Градска управа требало да буде активнија према превозницима.

Путник

Студент Јелена Максимовић истиче да ће се, по свему судећи, грађани начекати на смањење цијене карте у градском превозу.

- Очигледно је да градске власти и превозници ускоро неће наћи заједнички језик. Да треба повећати цијену карте, они би се без проблема давно договорили - рекла је Максимовићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана