Че­ти­ри за­се­ока Кме­ћа­на без во­де

Ве­сна По­по­вић
Че­ти­ри за­се­ока Кме­ћа­на без во­де

Бањалука - Ве­ли­ке вру­ћи­не са тем­пе­ра­ту­ра­ма од око 40 сте­пе­ни Цел­зи­ју­са ос­та­ви­ле су без во­де по­је­ди­не за­се­оке у мје­сној за­је­дни­ци Кме­ћа­ни, а сла­ви­не би мо­гле да пре­су­ше и на пла­тоу Мањаче одно­сно у Стри­чи­ћи­ма и Па­ви­ћи­ма.

Пред­сје­дник Са­вје­та МЗ Кме­ћа­ни Ра­де Ко­зо­ма­ра ре­као је да већ де­сет да­на до­ма­ћин­ства у за­се­оци­ма Ма­ри­ја­но­ви­ћи, Ми­ло­са­ви­ћи, Је­ли­сав­ци, Лу­жи­је не­ма­ју во­де.

- Ина­че се снаб­ди­је­ва­ју во­дом са ло­кал­ног во­до­во­да, ко­ји пре­су­ши у ље­тним мје­се­ци­ма. Мје­шта­ни сва­ки дан до­ла­зе у при­ва­тној ре­жи­ји у ни­же ди­је­ло­ве мје­сне за­је­дни­це, то­че во­ду у ба­чве, да би је има­ли за пи­ће, сто­ку и дру­ге жи­во­тне по­тре­бе - обја­снио је Ко­зо­ма­ра.

Ис­та­као је да би про­блем снаб­ди­је­вања во­дом за ове за­се­оке био ри­је­шен ка­да би био за­вршен про­је­кат "Црно вре­ло".

Из Мје­сне за­је­дни­це Стри­чи­ћи по­ру­чу­ју да се мје­шта­ни жа­ле да ће ус­ко­ро ос­та­ти без во­де те да им сва­ко љето до­но­си овај про­блем.

- По­што је би­ло ки­ше по­чет­ком го­ди­не не­што во­де су са­ку­пи­ли у бу­на­ри­ма, али то је на изма­ку и те­шко је ре­ћи ко­ли­ко ће им за­ли­хе по­тра­ја­ти. У то­ку ове се­дми­це по­сла­ћу зах­тјев град­ској Ци­вил­ној за­шти­ти да нам одо­бре испо­ру­ку 400 цис­тер­ни во­де, ко­ју ће нам испо­ру­чи­ва­ти по по­тре­би то­ком ци­је­лог љета - обја­снио је пред­сје­дник Са­вје­та МЗ Стри­чи­ћи Злат­ко Сла­до­је­вић.

До­дао је да су­ви пе­ри­оди до­но­се нес­та­ши­цу во­де за око 160 до­ма­ћин­ста­ва у за­се­оци­ма Ду­ја­ков­ци, Горњи и Доњи Лу­си­ћи и Ло­ква­ри.

Пред­сје­дник Са­вје­та МЗ Па­ви­ћи Но­вак Шип­ка је ка­зао још има не­што за­ли­ха во­де у ба­зе­ни­ма и бу­на­ри­ма, али да ће и оне би­ти ус­ко­ро по­тро­ше­не.

- Ако се ова­ко ври­је­ме нас­та­ви, мо­же се оче­ки­ва­ти да по­је­ди­ни за­се­оци ос­та­ну без во­де. Мје­шта­ни већ ко­мен­та­ри­шу да ће ус­ко­ро ос­та­ти без во­де - ре­као је Шип­ка.

До­дао је да су се ра­ни­јих го­ди­на у ова­квим си­ту­аци­ја­ма обра­ћа­ли Ци­вил­ној за­шти­ти, ко­ја би по њихо­вом по­зи­ву у цис­тер­на­ма испо­ру­чи­ва­ла во­ду за мје­шта­не.

Шеф Од­сје­ка за по­сло­ве Ци­вил­не за­шти­те и про­фе­си­онал­не те­ри­то­ри­јал­не ва­тро­га­сне је­ди­ни­це Жељко Ка­тић је ре­као да је за снаб­ди­је­вање пит­ком во­дом угро­же­ног ста­но­вниш­тва на по­дру­чју гра­да у мје­сним за­је­дни­ца­ма у ко­ји­ма ни­је обе­зби­је­ђен ста­би­лан сис­тем снаб­ди­је­вања во­дом, ове го­ди­не у буџету гра­да пла­ни­ра­но 50.000 КМ.

- До са­да је испо­ру­че­на во­да за пи­ће на­ју­гро­же­ни­јим по­ро­ди­ца­ма - ре­као је Ка­тић.

У Град­ској упра­ви су до­да­ли да за са­да не­ма по­тре­бе да се цис­тер­на­ма дос­тавља во­да у ужем град­ском јез­гру.

Црно вре­ло

Ре­ги­онал­ни во­до­вод Црно вре­ло је за­је­дни­чки про­је­кат Бањалу­ке и При­је­до­ра, ко­јим је тра­ба­ло да бу­де ри­је­шен про­блем снаб­ди­је­вања во­дом око 30.000 ста­но­вни­ка на­сеља Ме­ли­не, Пер­ван, Го­ле­ши, Ста­ри и Но­ви Брон­за­ни Мај­дан, Обро­вац, Бор­ко­ви­ћи, Пис­ка­ви­ца, Сла­ви­ћка, Ра­до­сав­ска и Бис­три­ца. У Бањалу­ци је ре­али­за­ци­ја про­је­кта по­че­ла 2012. го­ди­не, али до да­нас ни­је за­врше­на због не­дос­тат­ка нов­ца у буџету гра­да.

На­сеље Сун­це

Због пу­цања во­до­во­дне ци­је­ви око 450 по­тро­ша­ча у ули­ца­ма Мо­сло­ва­чка, Игман­ска, Кра­ји­шка, Или­је Грби­ћа, Ни­ко­ле Бо­ка­на, Ма­кси­ма Гор­ког и ди­је­лу Зе­лен­гор­ске ули­це ју­че је био без во­де.

- Квар је нас­тао ују­тро, а на­ше те­хни­чке еки­пе су га са­ни­ра­ле то­ком по­сли­је­по­дне­ва, та­ко да је успос­тављено ре­до­вно снаб­ди­је­вање во­дом - ре­кла је пор­тпа­рол "Во­до­во­да" Бран­ка Рис­тић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана