Четири деценије под водом и у акцијама спасавања

Јасмина Перишић
Четири деценије под водом и у акцијама спасавања

Бањалука - Вјекослав Поточник и Мирсад Рамић били су пионири роњења на овим просторима и заронима у Врбању и Врбас са импровизованом опремом прије 40 година ударили су темеље Ронилачког клуба "Бук".

Данас без момака из "Бука" спремних да се спусте на највеће дубине ријека, језера, понора и мора готово да нема акција спасавања људских живота, потрага за несталим лицима и предметима, чишћења ријека од експлозивних средстава, обуке спасилаца и ронилаца.

- Поносни смо на наше четири деценије постојања и рада јер су иза нас заиста импресивна остварења. Зачетници клуба Поточник и Рамић служили су ЈНА у ратној морнарици и ту завршили ронилачки курс. Љубав према воденим дубинама почели су 1976. године да преносе на друге и тако је настао "Бук" - почиње причу предсједник клуба Борислав Трнинић.

Истиче да би за ретроспективу свега што су рониоци направили било потребно много времена и простора па се зато осврнуо на дијелове клупске историје који имају посебно мјесто у њиховим аналима. 

- Прве клупске просторије биле су у Новоселији уз обале Врбаса. Од града смо на десетогодишњицу постојања, 1986.  добили садашње просторије у Српским топлицама, а 2009. године ове просторије су потпуно реновиране, па данас имамо одличне услове за дјеловање - рекао је Трнинић.

Истиче да су рониоци за 40 година били актери бројних акција, али једна од најзначајнијих коју садашње генерације чланова "Бука" памте одвијала се током поплаве из 2014. године.

- Одмах смо реаговали и ставили се у службу спасавања људи и материјалних добара. Наши чланови су заиста показали срчаност и храброст. Није било умора, а данима су спасавали и евакуисали људе из поплављених подручја. У тим акцијама смо годинама - истиче Трнинић.

Нагласио је и да је управо због таквих ситуација посебна пажња посвећена обуци ронилаца, а за 40 година обучено је више од 2.000 ронилаца.

- Годишње имамо од 800 до 1.000 сати зарона и никад нисмо имали ниједног повријеђеног ни страдалог рониоца. Углавном ронимо у хладној и замућеној води па нам је и видљивост отежана, а ослањамо се углавном на додир. Увијек смо опрезни јер јаке водене струје знају да направе проблем. Највећа бољка ронилаца је жутица, која вреба из прљавих и загађених вода - нагласио је Трнинић.

Поред обуке ронилаца, посебно су поносни на чињеницу да је "Бук" први клуб у БиХ који се бави обуком спасилаца.

- Обучавамо спасиоце на отвореним водама, по признатом ИЛС стандарду међународне асоцијације која се налази у Америци. Тако се спасиоци са нашом дипломом могу запослити свуда у свијету. Одскоро смо почели и са обуком спасилаца на брзим водама и у поплавама у сарадњи са Горском службом из Хрватске - рекао је на крају Трнинић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана