Честитка Бањалуци на уврштавању на УНЕСКО мрежу креативних градова

Срна
Честитка Бањалуци на уврштавању на УНЕСКО мрежу креативних градова

САРАЈЕВО - Министар цивилних послова у Савјету министара Дубравка Бошњак честитала је граду Бањалука уврштавање у УНЕСКО мрежу креативних градова у области музике, додајући да ова престижна титула представља значајан корак напријед за град, потврђујући њену преданост умјетности, култури и музици.

Бошњакова је изразила задовољство због овог признања и увјерење да ће Бањалука наставити јачати улогу као центар музичке изврсности у региону, саопштено је из Министарства цивилних послова у Савјету министара.

Министарство цивилних послова активно је подржало кандидатуру Бањалуке за чланство у УНЕСКО мрежи креативних градова.

Бањалука, као нови члан Мреже креативних градова у области музике, придружила се

градовима који препознају снагу умјетности и креативности у обликовању будућности. Ова титула отвара нове могућности за развој музичке индустрије, промоцију културног насљеђа и подстицање креативних израза.

УНЕСКО је одлуку о новим чланицама донио данас на Свјетски дан градова, а Мрежи се укупно придружило 55 градова.

Нови градови су признати због њиховог снажног опређељења за искориштавање културе и креативности као дијела својих развојних стратегија, те због иновативних пракси у планирању градова усмјерених према људима.

Са најновијим придруженим члановима мрежа сада броји 350 градова у више од стотину земаља.

Градови су разврстани у седам креативних подручја - занатство и народна умјетност, дизајн, филм, гастрономија, књижевност, медијске умјетности и музика, наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана