Чесма памти мајске поплаве

Елта ТВ
Чесма памти мајске поплаве

Бањалука - Тог седамнаестог маја 2014. помахнитала бујица носила је све пред собом. Данас, три године касније, тих трагичних догађаја присјећа се Мирсад Форић, мјештанин улице Петра великог којем је вода у потпуности уништила кућу и пратеће објекте.

Тог седамнаестог маја вода нас је поплавила. Било је то велико зло. Вода је била преко метар и по, преко прозора и кроз врата је улазила у кућу и помоћне објекте. Још се опорављамо. Требаће ту доста времена да се потпуно опоравимо. Влаге још има у кући, проћи ће сигурно још пет шест година да све санирамо у поптуности. Каже да би било још теже да није било подршке институција, било још теже, алудирајући на помоћ коју су корз платне картице и једнократну новчану помоћ упутиле републичке и градске власти али и кроз донације разних невладиних организација и самог Савјета Мјесне заједнице.

Не поновило се, никад и никоме, каже Форић. Била је ово једна од највећих трагедија у новијој бањалучкој историји каже у изјави за ЕЛТА ТВ,  предсједник Савјета Мјесне заједнице Чесма Миладин Маличевић док му се грло стеже а глас подрхтава присјећајући се догађаја од прије тачно три године.

„Кратко речено грозно. Овдје смо стајали тог дана, а убрзо је вода било висине преко једног метра. Вода је била по цести, у двориштима, улазила у куће, плавила, прелијевали насип, пробијала насип, порушила мост...Укратко грозно."  каже Маличевић.  У Савјету Мјесне заједнице кажу да су учинили све да у сарадњи са градским републичким властима обнове Чесму. Најприје кроз чишћење поплављених кућа, а онда и кроз помоћ становништву. Мјештанима су подијељени ваучери, а и град је поплављеним породицама помогао. Обнова уништене инфрастурктуре још траје. Након изградње моста преко Врбање и улице Вељка Млађеновића створене су предуслови за модернизацију улице Петра Великог.

„Ради се о средствима одобреним граду на основу којих је изграђен мост. У тој градњи моста имали смо уштеду у односу на планирана средства, дио прилазних саоибраћајница је такође урађен, па је Град затражио сагласност да се преостали дио средстава преусјери на улицу Петра Великог, као прилазна саобраћајница мосту. Обављен је разговор са мјештанима, како би се што прије ријешили имовинско-правни односи, са једним или два домаћина. У овом тртенутку чекамо и сагласности за кориштење средстава са промијењеном намјеном. Чим добијемо сагласност ићи ћемо у процес Јавне набавке и избор извођача и надам се и извођење радова", рекао је бањалучки градоначелник Игор Радојичић.

У Мјесној заједници кажу да би модернизацијом ове улице као и изградњом пратеће инфрстуркуре насеље живнуло. С нестрпљењем очекују  регулацију тока ријеке Врбање чиме би био саниран насип у Црном Виру. Данас сазнајемо да је Министарство пољопривреде шумарства и водопривреде , у оквиру пројектних активности који имплементира Јединица за координацију пољопривредних пројеката, извршило набавку главног пројекта. Израду техничке документације урадио је Институт за градјевинарство  Бања Лука.  Тендер за одабир Извођача радова биће расписан чим град Бања Лука заврши експропријацију земљиста и изда грађевинску дозволу. С обзиром на ниво техничке документације, те да је ријеч о пројекту спремном за спровођење тендерске процедуре, очекујемо да се ова мјера усагласи са Европском инвестиционом банком и консултантом и припреми за тендер у току ове  године, стоји у саопштењу Министарства достављеном данас Елта телевизији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана