Центру за село само развој пољопривреде

Весна Поповић
Центру за село само развој пољопривреде

Бањалука - Трансформацијом Центра за развој и унапређење села, он се убудуће неће бавити изградњом и одржавањем водоводне мреже, јавне расвјете и другом комуналном инфраструктуром у приградским подручјима веће само развојем пољопривреде.

Речено је то јуче на сједници колегијума Скупштине града и ова промјена је предвиђена у приједлогу измјене и допуне Одлуке о организовању и усклађивању пословања "Центра за развој и унапређење села" која ће бити једна од тачака дневног реда засједања градског парламента заказаног за 15. децембар у 10 часова.

- Сврха Центра би требало да буде утврђивање мапе ресурса на терену, односно одређивање потреба и приоритета сеоских подручја. Осим тога трабало би да се бави подстицајима за унапређење пољопривреде и управљањем Развојно-едукативног центра "Мањача" - објашњено је на колегијуму.

Прецизирано је да ће изградња и одржавање комуналне инфраструктуре бити пребачена на друге органе.

- Питањем водоснабдијевања села бавиће се предузеће "Водовод", које је задужено за те послове и у остатку Бањалуке и довољно је компетентно. Јавна расвјета, путеви и остала комунална инфраструктура биће у надлежности Одјељења за комуналне, стамбене и послове саобраћаја - речено је на овом засједању.

Најављено је да ће одборници на идућем засједању одлучивати и о промјенама у организацији Туристичке организације града Бањалука и Градској развојној агенцији.

- Ради се о промјенама мањег обима.  У ове двије градске институције доћи ће до смањивања броја чланова надзорних одбора са пет на три ради смањења трошкова  - речено је на колегијуму.

Дневни ред сједнице садржаваће 22 тачке, међу којима је и

нацрт одлуке о одборничком додатку те одлука о одређивању новчане накнаде члановима Градске изборне комисије.

Одборници ће 15. децембра разматрати и консолидовани извјештај о извршењу буџета града за првих шест мјесеци ове године те измјену одлуке о такси превозу на подручју града.

Буџет

Посљедња овогодишња сједница Скупштине града требало би да буде 26. децембра а једна од тачака дневног реда биће буџет града за 2017. годину.

- У расправи о буџету неће бити разматрани програми заједничке комуналне потрошње и уређења грађевинског земљишта за идућу годину. Ти документи ће бити припремљени за сједницу у јануару - најављено је на колегијуму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана