Центар за развој села расписао конкурс: За родне њиве и пуне оборе 600.000 КМ

Јасмина Перишић
Центар за развој села расписао конкурс: За родне њиве и пуне оборе 600.000 КМ

Бањалука - Центар за развој и унапређење села и ове године ће додјељивати подстицајна средстава и премије за развој пољопривредне производње, а из градског буџета за те намјене биће издвојено 600.000 КМ.

Директор Центра за развој и унапређење села Миленко Шарић рекао је да је циљ подјеле средстава јачање пољопривредног сектора и смањење незапослености.

- Додјељиваћемо подстицаје у области сточарства и биљне производње, као и за набавку пољопривредне механизације. Подржаћемо воћарску и пластеничку производњу, изградњу хладњача и сушара, али и изградњу објеката за узгој стоке. Новац смо намијенили и за набавку крупне и ситне механизације, а биће додјељиване и премије за узгој квалитетно приплодних јуница, пчелињих друштава и сертификацију органске производње - рекао је Шарић.

Додаје да право на подстицајна средства могу остварити појединци и предузећа која имају регистровано пољопривредно газдинство на подручју града, они који располажу пољопривредним површинама довољним за обављање дјелатности, те посједују обрадиво земљиште на подручју града.

- Уколико се ради о предузећима, пољопривреда им мора бити основни вид дјелатности. Захтјев за додјелу подстицајних средстава, са пријавом, заинтересовани треба да доставе на адресу нашег центра у Пољопривредну службу у улици Југ Богдана број 6. Максималан износ појединачног подстицаја, у зависности од намјене, износиће 20.000 КМ, а позив је отворен до 8. априла - истакао је Шарић.

Скупштина града је на посљедњој сједници дала сагласност на Правилник о условима и начину остваривања подстицајних средстава за развој пољопривредне производње.

- Усвојени правилник доноси и одређене допуне, којима се настоји изаћи у сусрет потенцијалним корисницима подстицаја. Између осталог, као категорије грађана које могу добити подстицаје посебно су наглашени млади брачни парови, породице РВИ и погинулих бораца и породице са четворо и више дјеце - рекли су у Градској управи.

Сточар

Винка Савић из Верића, која има фарму крава и бави се производњом млијека, каже да се два пута јављала на јавни позив и оба пута добила подстицај.

- Презадовољна сам подстицајима које додјељује Центар за развој села. Та средства су ми помогла да купим трактор, музилице и другу механизацију за фарму - рекла је Савићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана