Центар за образовање одраслих расписао конкурсе за упис за 19 занимања

Јелена Танацковић
Центар за образовање одраслих расписао конкурсе за упис за 19 занимања

БАЊАЛУКА - Техничар електроенергетике, техничар рачунарства и информационих технологија, техничар друмског саобраћаја, возач моторних возила и економски техничар занимања су која привлаче бројне кандидате у Центру за образовање одраслих.

Рекла је ово за “Глас Српске” директорица овог центра Сузана Кусовац Сладоје и додала да су расписани конкурси за упис 17. генерације на програм формалног средњошколског образовања одраслих, програм преквалификације и доквалификације.

- Центар представља једину јавну установу која се бави образовањем одраслих. Упис се затвара 1. септембра, а поред формалног средњошколског образовања могуће је аплицирати и за основно образовање - каже Кусовац Сладоје.

Она истиче да је професорски тим састављен од 33 стручна сарадника, те дуго година образовни рад повезују са праксом.

- Због нових потреба на тржишту рада, у конкурсу се налазе и нова занимања. Добили смо могућност и за проширење занимања из струка за које имамо одобрење, као што су техничар логистике и шпедиције, руковалац грађевинским и претоварним машинама и крановима, царински техничар, техничар телекомуникација, техничар мултимедија, аутоелектричар, електричар-електроинсталатер, електричар телекомуникација и друга занимања - рекла је Кусовац Сладоје.

У Центру за образовање одраслих могуће де уписати и на различите курсеве неформалног образовања, курсеве језика за најмлађе, модног дизајна, курс његе и шишања паса, столара, молера, зидара, фасадера, виљушкаристе, заваривача, обуку за ЦНЦ програмера и оператера...

Додала је да су једини који нуде програм основног образовања, а према подацима Завода за статистику из 2019. године на подручју града Бањалука било је око 6.000 становника који нису завршили основну школу.

- Тај податак је алармантан. Стандард треба да буде у великом броју образованих грађана, те сматрамо да треба постојати усмјерена и свјесна квалитетна образовна политика како би овај податак у ближој будућности био промијењен и усмјерен ка напретку - нагласила је Кусовац Сладоје.

Услови

Да би се уписао на програм формалног образовања, преквалификације и доквалификације полазник би требало да испуњава основне услове: да има 18 година и да нема статус редовног ученика или студента, диплому завршене основне школе, односно за преквалификацију и доквалификацију дипломе о завршеним разредима претходне средње школе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана