Центар за образовање одраслих проширује листу занимања: Од сљедеће године курс за његоватеље

 Јана Кезић
Центар за образовање одраслих проширује листу занимања: Од сљедеће године курс за његоватеље

БАЊАЛУКА - Центар за образовање одраслих уписује 18. генерацију полазника у области економије, права и трговине, електротехнике и саобраћаја, а због великог интересовања од наредне године у плану имају да у своју понуду уврсте и курс за његоватеља.

Потврдила је то за “Глас Српске” и директорица центра Сузана Кусовац Сладоје и истакла да грађанима нуде широку палету занимања који ће им помоћи да прилагоде своје професионалне компетенције потребама тржишта рада.

- Од сљедеће године планирамо да нашу понуду још проширимо, те уведемо и курсеве за његоватеље, јер је то нешто за шта имамо доста интересовања у Центру - рекла је Кусовац Сладоје.

На конкурсу, који је отворен до 28. децембра, нуде програм формалног средњошколског образовања, преквалификације и доквалификације из више струка трећег и четвртог степена: економија, право и трговина, електротехника и саобраћај.

Кусовац Сладоје је објаснила да у струку економије спадају банкарски техничар, економски техничар, пословно-правни техничар, те трговачки техничар. Из области електротехнике школују техничара електротехнике, техничара електронике, техничара информационих технологија, техничара мултимедије, техничара телекомуникација, те техничара рачунарства и програмирања.  Када је ријеч о струци саобраћаја, у понуди имају смјер царински техничар, техничар друмског саобраћаја, техничар логистике и шпедиције, те техничар поштанског саобраћаја.

- Грађани се за преквалификацију махом одлучују због жеље за квалитетнијим животом, те бољом платом и радном позицијом - казала је Кусовац Сладоје.

О години на измаку у којој је Центар прославио 60 година постојања имају саме ријечи хвале.

- У овој години Центар је ишао у поступак реакредитације програма формалног образовања, гдје смо увели нека нова занимања која до сада нисмо имали, а тражена су на тржишту рада - рекла је Кусовац Сладоје, додајући да су радили и програме оспособљавања за незапослене.

У септембру је уписана 17. генерација полазника, а клупе су биле пуне.

- Морам признати да Центар никада није био толико попуњен као што је био са том генерацијом, што је доказ да је грађанима Бањалуке, али и Српске потребно образовање, преквалификација и доквалификација - истакла је Кусовац Сладоје, додајући да су највише биле заинтересоване особе од 19 и 20 година, али било је оних са 35 и 40 година.

- Владало је и велико интересовање за неформално образовање, односно за курсеве страних језика. Грађани су уписивали курсеве словеначког, енглеског, њемачког, док нам је курс енглеског за дјецу потпуно попуњен - казала је Кусовац Сладоје.

Школовање

Сузана Кусовац Сладоје је објаснила да по Закону о образовању одраслих школовање кандидата траје годину и три мјесеца.

- Сваки разред траје по три мјесеца, што је специфично, а ми имамо могућност да распишемо два до три конкурса годишње - рекла је Кусовац Сладоје, додајући да у Центру тренутно школују 14, 15, 16. и 17. генерацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана