Челници Бањалуке: Морамо помоћи Еко топланама

ГС
Челници Бањалуке: Морамо помоћи Еко топланама

БАЊАЛУКА- Предсједник Скупштине града Бањалука Љубо Нинковић изјавио је да су поскупљења дрвне сјечке и струје утицала на пословање и трошкове бањалучког предузећа "Еко топлане", као и да се тражи начин да се ови проблеми ријеше у што краћем року.

Нинковић је поручио да је законска и уставна обавеза да се дјелује и спаси ово предузеће како не би била прекинута испорука гријања у Бањалуци.

"Од 2018. године до данас град Бањалука је два милиона КМ субвенција имао према Еко топланама и то је био једини трошак Градске управе према овом предузећу", рекао је Нинковић новинарима у Бањалуци након састанкама са представницима "Еко топлане" и Градске управе.

Члан Управног одбора "Еко топлане" Драгиша Зечевић рекао је да се свјетска енергетска криза одразила и на пословање овог предузећа, као и да су трошкови са 13 милиона КМ порасли на 23 милиона КМ.

Зечевић је нагласио да су "Еко топлане" упутиле захтјев према градској администрацији за поскупљење гријања, које није нужно уколико се нађу друга рјешења.

"На годишњем нивоу трошкови енергената су порасли за готово 10 милиона КМ. Ми то из својих извора и прихода не можемо да платимо и надам се да ћемо наћи заједничко рјешење за ово", рекао је Зечевић, те подсјетио да су цијене гријања остале исте упркос поскупљењима дрвне сјечеке и електричне енергије.

Према његовим рјечима, проблем "Еко топлана" може се ријешити путем уштеда, субвенција или надокнадом разлике када је ријеч о поскупљењу дрвних сортимената и електричне енергије.

Градски менаџер Бојан Кресојевић сматра да је једно од рјешења и реконструкција топловодне мреже, те искориштавање интерних потенцијала, како би се уштедјела енергија.

Кресојевић каже да је град одговоран за све комуналне одлуке, те да постоји спремност да се ријеши проблем пословања "Еко топлана".

Потпредсједник Скупштине града Бањалука Саша Чудић додао је да се тренутно не може говорити о поскупљењу цијена гријања.

"Скупштинско руководство је спремно да прими све иницијативе које стигну. Наш је задатак да ово транспарентно пренесемо одборницима како бисмо ријешили овај проблем", истакао је Чудић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана