Целеx у Бањалуци прави најбољу фабрику папира на Балкану

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКA- Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да Српску чека нови инвестициони подухват који ће реализовати привредно друштво СХП "Целекс", које већ годинама успјешно послује у Бањалуци, а односи се на проширење производње и повећање броја запослених.

"Имају намјеру да инвестирају, модернизују своје линије, изграде енергану која је потребна за њихове потребе", рекао је Додик новинарима у Бањалуци након разговора са власником предузећа Миланом Филом.

Он је навео да ће Српска у периоду инвестирања од три до пет година гарантовати цијену електричне енергије на нивоу домаћих потрошача и тако стимулисати компанију да одржи пажњу на овом инвестиционом пројекту.

Додик је рекао да је Фило успјешан привредник који не жели да извлачи већ реинвестира добит остварену у Српској, али и на нивоу групације.

"Захваљујемо се за препознавање Републике Српске и Бањалуке као важне дестинације за његове пословне активности", рекао је Додик и додао да ће данашњи договор бити презентовати посредством меморандума који ће Влада Српске разматрати и усвојити.

Фило је рекао да има повјерење у земљу у којој је народ вриједан, напомињући да се ранија уложена инвестиција вратила.

"Жељели бисмо у овој земљи да инвестирамо у року од пет година 130 милиона евра, да овдје буде најбоља фабрика папира на Балкану, да буде симбол Републике Српске и Бањалуке", рекао је Фило.

Он је појаснио да ће након потписивања меморандума први кораци бити инвестирање 50 милиона евра у конфекцијске линије и у складишта, док ће у наредне двије године бити инвестирано минимално 50 милиона евра у папир-машину.

"Тиме ће се повећати производња са садашњих 36.000 тона на отприлике 70.000 тона", навео је Фило.

Он је захвалио предсједнику Републике Српске, али и Влади Српске на сарадњи. СХП "Целекс" примјер је успјешне приватизације када је фабрику преузела словачка СХП група, највећа групација у производњи хигијенских папира у југоисточној Европи.

До сада је у бањалучки СХП "Целекс" инвестирано више десетина милиона КМ, а ова компанија тренутно запошљава 300 радника и један је од највећих извозника у бањалучкој регији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана