Бурно на јавној расправи о изгледу центра града: Грађани незадовољни конкурсним рјешењем VIDEO

Јелена Танацковић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - У Градској управи у току је јавна расправа која је привукла пажњу великог броја грађана, а ријеч је о измјени Нацрта о изгледу центра града.

Нацрт измјене дијела Регулационог плана односи се на централно подручје града Бањалуке за простор између Улице краља Петра I Карађорђевића, Српске улице, те улица Васе Пелагића, Бана др Тодора Лазаревића, Видовданске улице и Трга српских владара.

Грађани су истакли да конкурсно рјешење не задовољава, те да је споменик борцима војске Републике Српске заслужило друго мјесто и да се јавна површина отима и да се даје приватнику.

Неки од приједлога су били да се направе макете како би изгледали садржајни објекти на тргу, "Крашовом" паркингу и локацији " рупе" да би грађани видјели како би заправо финално рјешење изгледало.

Такође, упутили су критику зато што овој расправи није присуствовао градоначелник Драшко Станивуковић.

Савјетница градоначелника за културу и социјалну политику Мирна Савић Бањац рекла је да ће се и кроз притисак јавности доћи до коначног рјешења.

- Доласком ове градске администрације дошло је до једног новог нивоа, учинили смо све транспарентније него што је то раније било - казала је Савић Бањац.

Истакла је да ће бити нова јавна расправа којој ће присуствовати у градоначелник.

Предузеће Центар за пројектовање и консалтинг (ЦПК) из Бањалуке представило је Регулациони план, а након тога је услиједила расправа.

Како кажу, примједбе су на регулациони план о изградњи помоћног вјерског објекта код Храма Христа Спаситеља услиједиле су од институција којих је било 56.

- Позитивно мишљење дали су Одјељење за саобраћај и путеве, М-тeл, док су своје негативне примједбе послали из " Водовода" и Републичког завода за културно историјско и природно наслијеђе - навели су из ЦПК - а.

Додају да су примједбе и о изградњи споменика на " Крашовом" паркингу од секундарног значаја, као и на изградњу стамбеног - пословног центра које су се односиле на габаритност објекта и спратних етажа.

Представник пројектатног тима за изградњу насеља " Палата" Бојан Шипка истакао је да је висина стамбеног објекта од 27 метара, што значи девет етажа.

Предсједник градске Борачке организације Бањалука Горан Рогић истакао је да су након рата дуго година чекали на спомен обиљежје који су дали за стварање Републике Српске.

- Дуги низ година чекамо на један овакав споменик. Он треба да буде мали знак захваланости. На јавни конкурс стигло доста радова, али изабрана су два најбоља - рекао је Рогић.

Сњежана Мрђа Баџа, директорица Урбис центра је кренула од меморијалног центра.

"Овдје сте ви из ЦПК, рекли да су неке примједбе биле такве да је споменик од секундарног значаја. Нико се не буди против меморијалног комплекса толико колико против свега другог.  Што се тиче цркве, сматрам да ова гаража, коју сте ставили испод парка, није компатибилна да буде испод парка. Не видим зашто убацујете подземну гаражу испод парка", рекла је Мрђа Баџа.

Истакла је да је круцијална грешка овог пројекта увођење становања, односно што је дозвољено да из пословања пређе у становање.

Огњен Шукало, архитекта је истакао да не постоји нико ко би оспорио споменик.

Навео је да је дио на којем би се градио стамбени комплекс 60 година празан простор, те да се сада пореди са нових 12 хиљада квадрата.

"Што се тиче цркве, боље је да немамо тај парохијски дом пред фасадом Банског двора. Не постоји ниједан нови параметар који би нас упутио да уђемо у повећања већ преуређеног регулационог плана. Ово мора да се заустави до доношења Урбанистичког плана", истакао је Шукало.

Испред центра за животну средину Тихомир Дакић истакао је да је јавна расправа требала да буде много раније, јер су и грађани једна страна ове расправе.

- Видјели смо неке мале измјене, али останак великог дијела изградњу стамбеног пословног објекта који ће потпуно девастирати живот око урбане зоне - рекао је Дакић.

Додаје, да на оваквим јавним расправама су требали присуствовати одборници Скупштине, као и сам градоначелник.

Представник одјељења за просторно уређења Вук Вишекруна казао је да постоје одређене значајне промјене које се тичу парохијског дома.

- Грађани ће имати увид на следећој јавној презентацији. Грађани су навикли да простор у дворишту цркве г користили као јавни и то је највише засметало. У разговору са црквом и носиоцима израде плана нашли смо компромисно рјешење које није у дворишту цркве - рекао је Вишекруна.

Како каже, на локацији " рупе" су затекли постојеће рјешење које су наслиједили те су се у тим оквирима кретали.

- Концепт израде рјешења испуњава све урбанистичке законске параметре законске за ту локацију - нагласио је Вишекруна.

Носиоци израде плана одговориће грађанима на све примједбе које су упутили грађани током јавног увида , те не можемо рећи које је закључно рјешење овог плана гдје слиједи нови јавни увид и расправа.

На јавној расправи присуствују многобројни грађани, стручна јавност, архитекте, одборници у градској Скупштини града Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана