Буџет за путаре мањи него лани

Милош Васиљевић
Буџет за путаре мањи него лани

БАЊАЛУКА - Зимска служба спремна је за први снијег, а сезону која званично почиње 15. новембра и траје до 15. марта, спремно дочекује свих осам предузећа која су задужена за зимско одржавање путева на подручју градског и сеоског подручја.

Из Одјељења за саобраћај и путеве рекли су за “Глас Српске” да је у току уговарање послова зимске службе.

- Вриједност свих уговора износиће 1,7 милиона КМ.

Градско подручје одржаваће “Чистоћа” и “Бунић компани”, а сеоско “Козарапутеви”, “Еко-Еуро тим”, “Грађење Ђурић”, “Голден кард”, “Нискоградња Марјановић” и “Врт дизајн-тренд” - кажу из Градске управе. Подсјећамо, прошле године је за одржавање проходности саобраћајница град издвојио 2,1 милион КМ, што је око 400.000 више од овогодишњег износа.

Ипак, из ових предузећа за “Глас Српске” су казали да су спремни да чисте снијег и посипају путеве сољу и прије почетка сезоне. Наводе да су грталице прошле провјеру, те да су набављене довољне количине абразивних средстава и соли.

Директор предузећа “Еко-Еуро тим” Драгомир Илић рекао је “Гласу Српске” да су њихове екипе задужене за одржавање сеоског подручја.

- Екипе су су већ спремне, не може нас изненадити снијег. Покривамо Крупу на Врбасу, Леденице, Рекавице и Рацуне - рекао је Илић. Он наглашава да је сеоска подручја углавном најтеже одржавати.

- На Мањачи најраније падне снијег, а најдуже се задржи. Оно што је заједнички проблем свих предузећа, која се баве овом дјелатношћу, јесте значајно већа цијена горива ове сезоне - рекао је Илић.

Према његовим ријечима, све зависи колико ће ове сезоне бити снијега.

 - Ако буду неке веће падавине нисам сигуран да ће ово бити довољно новца, али видјећемо. За подручје које наше предузеће одржава, то је у неким оквирима између 50.000 и 70.000  КМ за сезону - рекао је Илић. 

И у “Козарапутевима” казали су да су спремни за почетак сезоне.

- Имамо још неколико дана до почетка сезоне, а у току су завршне припреме. Наше предузеће одржава путеве у селима Поткозарје, Мишин Хан и Верићи. Уз то ћемо чистити и прво сеоско подручје, Борковиће, Горњу Пискавицу и Пискавицу - рекли су из “Козарапутева” за “Глас Српске”.

За одржавање градског подручја задужена су предузећа “Чистоћа” и “Бунић компани”. Технички директор “Чистоће”, Милан Плавшић каже за “Глас Српске” да их лоше вријеме не може изненадити.

- Зимска сезона почиње за три дана а радна снага, механизација, абразивни материјал већ су спремни. Наша фирма покрива пет градских подручја. Свака зимска служба може почети и прије и касније завршити зависно од временских прилика - рекао је Плавшић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана