Буџет града пробијен за осам милиона КМ

Весна Поповић
Буџет града пробијен за осам милиона КМ

Бањалука - Расходи у буџету града су премашили приходе у 2014. години чиме је створен дефицит који износи око осам милиона марака.

Рекао је то "Гласу Српске" градоначелник Слободан Гаврановић и додао да ће тачан износ губитака са дефицитом из претходних година бити познат ускоро, јер се још морају прокњижити поједине заостале обавезе.

- У другом дијелу године имали смо велике издатке због санација штете након катастрофалних поплава. Према прорачунима у те сврхе је уложено 3,5 милиона КМ који су остали непокривени.  Осим тога имали смо драстичан пад буџетских прихода од мајских поплава. Њихово прикупљање није се одвијало према плану а исто тако нису се испунила очекивања да ће задњи квартал 2014. године бити најиздашнији по приходима. Он је био најкритичнији у историји буџета града Бањалука - објаснио је Гаврановић.

Потврдио је да још није познато на који начин ће бити покривен дефицит из 2014. године.

- Приходи за ову годину нису нимало охрабрујући па је тешко рећи да ћемо то покривати из текућих прилива средстава. Највјероватније да ћемо морати тражити други извор - прецизирао је Гаврановић. 

Према другом ребалансу за 2014. годину буџет града је требало да износи 128,8 милиона КМ.

Из Одјељења за финансије поручују да ће начин покривања дефицита за 2014. годину бити прецизиран Одлуком о покрићу кумулираног дефицита буџета града.

- У складу са датим могућностима као и досадашњом праксом, он ће бити покриван из редовних буџетских или кредитних средстава - рекли су у овом Одјељењу.

Додали су да је дефицит буџета из 2013. године, који је износио 1,6 милиона КМ у потпуности покривен у току 2014. године.

- Из 2012. године, преостало је да се покрије 3,1 милиона КМ. Скупштина града је прошле године усвојила одлуку која предвиђа покривање  дефицита из 2012. године у периоду од три године, и то: 2015, 2016. и 2017.  Сваке године планирано је по 1,05 милиона КМ за те сврхе. Одлуком о усвајању буџета града за 2015. годину планиран је предвиђени износ за покривање дефицита из 2012. године и то на терет редовних буџетских средстава - објаснили су у овом одјељењу.

Одборник СНСД-а у Скупштини града Драшко Илић је рекао да се мора пронаћи могућност стварања властитих прихода.

- Један од начина је стварање ресурсне карте која би показала шта би тачно граду у овом тренутку донијело приходе, који би надокнадили те недостатке у буџету - навео је Илић.

Одборник ПДП-а Зоран Талић сматра да се са оволиким дефицитом  угрожавају све активности планиране буџетом града за 2015. годину.

-  Исто тако овогодишњим буџетом није планирана ниједна марка за покриће евентуалног дефицита из 2014. године - навео је Талић.

Златна повеља

Представници Бањалучког студентског позоришта јуче су уручили градоначелнику Слободану Гаврановићу "Златну повељу" позоришта за допринос у обнови сцене овог позоришта. Обновљена сцена, свечано је отворена 20. фебруара, а град је у те сврхе уложио 284.000 КМ.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана