Буџет Бањалука никог не интересује

Сања Амиџић
Буџет Бањалука никог не интересује

Бањалука - Мали број грађана и представника савјета мјесних заједница (МЗ) показао је интересовање за предложено смањење новца у градској каси на јавној расправи о нацрту другог ребаланса буџета града.

У вијећници Банског двора у понедјељак, када је одржана расправа, било је присутно око 40 људи, од којих су скоро половина били представници Градске управе.

Присутни који су учествовали у расправи највише интересовања показали су за питања из области комуналних услуга те за будући избор и рад савјета мјесних заједница.

Потпредсједник Савјета МЗ Лазарево два Игор Моцоња рекао је да би уз нацрт ребаланса буџета града требало да иде и пратећи документ у којем би било објашњено са колико новца ће располагати свака мјесна заједница у наредном периоду.

- Кад би представници мјесних заједница имали овакве информације, сигурно би више учествовали у оваквим расправама - казао је Моцоња. Он је додао да су поред грађана за расправу били незаинтересовани и сами одборници, од којих је био присутан само један.

Предсједник Савјета МЗ Пријечани Небојша Тојагић рекао је да из породичних разлога није присуствовао поменутој јавној расправи.

- Сваке године обавезно учествујем у таквим расправама јер ако проблем буде увршћен у нацрт, онда имаш чему да се надаш, а ако не уђе у нацрт, мале су шансе да буде увршћен у коначни ребаланс - рекао је Тојагић. Он је додао да је, иначе, слаб одзив грађана на јавне расправе и да у 99 одсто случајева исказани приједлози не буду усвојени.

Његов колега из насеља Старчевица Ђорђе Кнежевић рекао је да нико из савјета ове мјесне заједнице није присуствовао расправи јер њихови приједлози никада нису били уважени.

- Раније смо редовно учествовали на таквим расправама, износили своје приједлоге и сугестије, али они никад нису били прихваћени, због чега смо одустали - казао је Кнежевић.

Нацртом другог ребаланса буџета средства су планирана у износу од 128,8 милиона КМ што је мање за 2,1 одсто у односу на први ребаланс буџета града ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана