“Буба” вјерни пратилац Бањалучанина Драгана Торомана више од пола вијека ФОТО

Јелена Танацковић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Када се Драган Тороман вози градским улицама у својој “буби 1200” из 1965. године, сви се задивљено окрећу, а највише се радују малишани које увијек радо поздрави трубом.

Овај Бањалучанин је за “Глас Српске” испричао да је са овим олдтајмером обишао цијелу бившу Југославију.

- Провео сам животни и радни вијек са “бубицом”. Нисам никада размишљао да је оставим или да је изложим - рекао је Тороман.

Овај аутомобил његов је вјерни пратилац и пријатељ још од 1970. године.

- “Бубица” је веома захвалан аутомобил. Ако бисте пожељели једноставан ауто о којем не морате да размишљате како да га одржавате - онда је то управо “буба” - рекао је Тороман за “Глас Српске”. 

Нагласио је да ово возило никад није изневјерило његова очекивања.

- Једноставно, кад сједнем за волан као да сам сјео у неку удобну фотељу. Познајем “бубицу” по звуку и не може ме ништа изненадити - рекао је Тороман. Током година заједничког дружења било је и много анегдота.

- Дешавало се да дођем на гранични прелаз, па се цариник распитује за “бубицу”, а мене ништа не пита. Кад га паркирам, дјеца су одушевљена. Питају да ли могу да додирну ауто или да сједну за управљач - казао је Тороман.

Пређени километри не могу се избројати, од обале мора до планинских превоја.

- До сада ме никада није оставила на путу. Најсигурнији сам с њом. Као мали сам обожавао аутомобиле и црвену боју, тако да нисам имао дилему када ме је отац питао коју боју да узмемо. Одмах сам рекао - црвену. Додуше, због те боје смо на ауто дуго чекали - уз осмијех каже Драган.

Додао је да се и мајстори одушеве када је довезе у аутомеханичарску радњу.

- Многи мисле да је ово фетиш, али никада нисам имао жељу да је продам, јер не бих знао да возим други ауто. Механичари кажу да се одморе када им довезем “бубицу” јер на њој не морају ништа да раде, само замијене уље. Е то вам је ауто, када не морате да бринете о ситницама - закључује Тороман.

Карактеристике

“Фолксваген буба” из 1965. има 1.200 кубика, 34 коњске снаге, а на 100 километара троши седам литара.

- Има четири брзине и може да иде око 80 до 90 километара на сат. Производио се од 1938. до 2003. године и био је један од најпопуларнијих и најпродаванијих аутомобила на свијету - појаснио је Драган Тороман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана