Брзом реакцијом Даркo Шордa спасио дјевојчицу из брзака Врбаса

Игор Пилиповић
Брзом реакцијом Даркo Шордa спасио дјевојчицу из брзака Врбаса

Бањалука - Радник предузећа за одржавање градског зеленила "Еко-Еуро тим" Дарко Шорда (42) спасио је у уторак дјевојчицу од утапања на плажи у Обилићеву. Ускочио је у брзаке Врбаса и спријечио оно најгоре, да плаховита ријека узме још један млади живот.

- Чуо сам дозивање "Михајло, помози ми" и "Упомоћ". Угледао сам дјевојчицу како се дави у Врбасу. Ни тренутка нисам размишљао, већ сам онако у радном одијелу потрчао, ушао у ријеку, ухватио је и изнио на обалу. Не смијем ни да помислим шта би било да ју је ријека однијела. Чини ми се да би ми срце препукло - испричао је врло емотивно дрхтавим гласом Дарко Шорда не кријући мушке сузе.

Прича да је тог дана заједно са радним колегама радио на одржавању терена недалеко од плаже Абација, гдје је било доста људи.

- За око ми је запало двоје дјеце. Мислим да су брат и сестра. Гледао сам како улазе у воду сами. Онако за себе наглас сам прокоментарисао да ли је могуће да неко пушта ту нејач саму у Врбас, који је на том дијелу прилично брз. Дјеца као дјеца, играла су се, прскала, дјечак је био у плићаку неколико метара од обале, а дјевојчица је ишла испред њега. Мислим да је знала да плива. Међутим, када је дошла до средине ријеке јака струја Врбаса повукла ју је ка дну. Успаничила се и тада је кренула драма - наглашава Шорда.

Прича да је дозивала Михајла да јој помогне и у том магновењу се нагутала воде.

- Све се одигравало као на филму. Осјетио сам да је дијете у опасности. Не часећи часа кренуо сам ка ријеци. Униформа се брзо натопила водом и била је тешка, али нема те препреке коју човјек не може да савлада када је живот у питању. Узео сам је у наручје и кренуо ка обали. Тек тада ми је лакнуло - испричао је Шорда.

На обали је било доста људи, пришла је ту и једна дјевојка, за коју сам прво помислио да је са њима.

- Касније сам схватио да дјеца нису са њом, већ да су сами дошли - казао је Шорда.

Нажалост, ни име дјевојчице није успио сазнати, јер је она од страха и шока пожурила кући.

- Обукли су се и кренули брзим кораком. У једном тренутку дјевојчица је прстом дјечаку показала на мене, вјероватно му је објаснила ко ју је спасио. Дуго сам гледао за њима. Слике Врбаса како носи бијеспомоћно тијело стотину пута су ми прошле кроз главу. Све се добро завршило и због тога ми је драго, али ми је жао што јој ни име нисам сазнао - испричао је Шорда.

Сузе

Дарко Шорда истиче да је све врло емотивно доживио и да када год се сјети дављења дјевојчице сузе му крену низ лице. Себе не доживљава као хероја.

- Урадио сам оно што је требало да урадим, што би сваки савјесни грађанин направио. Не знам како бих себе погледао у огледало да нисам извукао дјевојчицу из воде - рекао је Шорда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана