Бројни пројекти чланова “Даун синдром центра”: Дружењем и учењем у борби против стигме

Јана Кезић
Бројни пројекти чланова “Даун синдром центра”: Дружењем и учењем у борби против стигме

БАЊАЛУКА - “Даун синдром центар” Бањалука припрема се за турнеју са представом у којој глуме чланови овог удружења, а том приликом посјетиће Аустрију, Чешку и Њемачку. Осим тога спремају се и за отварање атлетског митинга, а у плану имају и отварање ресторана.

Потврдио је то и директор “Даун синдром центра” Бањалука Зоран Јелић, који каже да “дјеца сунца” припремају још једну представу, чија ће премијера бити 18. априла у Народном позоришту РС.

- У представи, коју је режирао студент режије Давид Јелић, десет наших глумаца ће се представити причом која говори о љубави, а управо основни алат у раду са особама са сметњама у развоју јесте љубав. Она је свуда око нас, њом се све може постићи - рекао је Јелић.

Иза њих су многи успјешно реализовани пројекти, а Јелића посебно радује атлетски митинг, чији ће покровитељ бити амбасадор “Даун синдром центра” проф. др Владо Ђајић.

- Потписали смо споразум са сродним удружењем из Грчке. У септембру ће се одржати велики атлетски митинг особа са Дауновим синдромом. Биће међународног карактера, а доћи ће посјетиоци из Грчке, Аустрије, Норвешке, Чешке, али и свих земаља региона - рекао је Јелић.

Истакао је да је због тога привремено одгођено раније најављено отварање кафића, чији је покровитељ такође Ђајић.

- Отварање је привремено одгођено за тај септембар када буде и атлетски митинг. У преговорима смо да отворимо и ресторан. Кафе већ можемо радити, али за ресторан је потребно испунити више услова. Едукацију је завршило и шест кувара, па смо намјеравали да осим њих, у објекту ради и шест конобара - рекао је Јелић.  

Он је подсјетио да су приликом посјете Грчкој, потписали споразум и са тамошњим удружењем особа са Дауновим синдромом.

- Тамо смо одиграли нашу представу, а захваљујући тој посјети реализоваћемо многе активности. Позвани смо у Атину, али и на Крф да одиграмо нашу представу - рекао је Јелић.

Додао је да су грчки пријатељи били пријатно изненађени њиховим достигнућима и успјесима те истакао да су веома заинтересовани за његов програм социјалне рехабилитације.

Подсјетио је да особе са Дауновим синдромом прати стигма и дискриминација.

- Када родитељи схвате да се друштво тако односи према њиховој дјеци, постављају се заштитнички, што може да изазове осјећај отуђености, а то је највећи проблем “дјеце сунца” - казао је Јелић.

Бјелогрлић

Младим глумцима из “Даун синдром центра” у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци јуче се придружио познати глумац Драган Бјелогрлић, којег су том приликом прогласили за амбасадора овог центра за Србију. Као гост изненађења, Бјелогрлић се, на радост ових младих људи, појавио заједно с њима на сцени приликом извођења пробе представе “Роко и Цицибела”.

Бјелогрлић већ неколико година учествује на радионицама које организује “Даун синдром центар” Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана