Бројни позитивни ефекти арт терапије у Даун синдром центру Бањалука: Плесом и пјесмом граде креативност и самопоуздање

Александра Тодоровић
Бројни позитивни ефекти арт терапије у Даун синдром центру Бањалука: Плесом и пјесмом граде креативност и самопоуздање

БАЊАЛУКА - Чланови Даун синдром центра Бањалука активно учествују у програму социјалне рехабилитације који укључује плес, глуму и спорт, а у плану имају још прегршт активности и путовања како би особе са овим синдромом развиле креативност и самопоуздање.

Казао је ово за “Глас Српске” директор Даун синдром центра Зоран Јелић и додао да планирају путовање у Москву, Херцег Нови и Београд.

- Када се осјећају испуњено и друштвено корисно, особама са Дауновим синдромом расте самопоуздање, што је њихов главни адут у борби против највећег непријатеља, стигме - појаснио је Јелић.

Истакао је да крајем августа путују у Херцег Нови, гдје ће поносно представити програм социјалне рехабилитације и организовати разноврсне активности и ликовне радионице на обалама Јадранског мора.

- Након тога идемо у Београд, гдје ћемо направити изложбу наших радова које смо насликали кроз експресивне арт терапије, а коју ће свечано отворити глумац Драган Бјелогрлић. Тамо ћемо представити и филм “Неки нови Бродвеј” који говори о животу особа са Дауновим синдромом - нагласио је Јелић.

Појаснио је да се арт терапије спроводе искључиво на терапеутској основи и да имају бројне позитивне ефекте.

- Особама са Дауновим синдромом пружамо могућност да буду креативне. Када схвате да имају потенцијал, онда се сами опредијеле да ли ће ићи у школу спорта, глуме или плеса - рекао је Јелић.

Истакао је да се овај програм ради искључиво на терапеутској основи.

- Ове групне терапије подразумијевају методу музичке импровизације у којој активно свирају инструменте, пјевају и плешу, што доводи до релаксације, смањења напетости мишића, ублажавања анксиозности, побољшања слике о себи - појаснио је Јелић.

Према његовим ријечима, терапија побољшава квалитет међуљудских односа, позитивно утиче на групне кохезивности, повећање мотивације, успјешно и безбједно ослобађање емоција које су повезница између њиховог спољног и унутрашњег свијета.

- Од почетка пандемије спроводимо наше онлајн радионице. Корона нам није помрсила конце, јер смо ми “закључавање” искористили за развој и напредак - навео је Јелић.

Додао је да се полазници њихових онлајн радионица укључују из цијелог свијета, гдје презентују и едукативне радионице здравственог садржаја и информишу јавност о томе шта значи живот са Дауновим синдромом.

Дружење са Халидом

У Даун синдром центру Бањалука се са Халидом Бешлићем дружило 11 особа са Дауновим синдромом. Осам их се укључило онлајн из Норвешке, Аустрије, Србије и Црне Горе.

- Том приликом смо нашем амбасадору Влади Ђајићу уручили цртеж под називом “Дјеца сунца”. Атмосфера је била неописива. Пјевање са овом музичком звијездом измамило им је осмијех на лице и овај догађај ћемо дуго да памтити - казао је Јелић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана