Бројни мјештани приградских насеља зову ловце у помоћ: Лисице пустоше кокошињце

Маја Станојевић
Бројни мјештани приградских насеља зову ловце у помоћ: Лисице пустоше кокошињце

БАЊАЛУКА - Напади лисица на домаће животиње учестали су у посљедње вријеме у селима и приградским насељима, а ови лукави предатори без страха се настањују у близини кућа и имања.

 

Из Ловачког удружења “Змијање” казали су да имају велики број пријава мјештана, који су у страху због могућности преношења бјеснила и других заразних болести.

- Становници нам се стално жале да им лисице упадају у кокошињце, а наше удружење улаже велике напоре на смањењу таквих напада у насељеном мјесту. Стимулишемо ловце за такве подухвате и организујемо акције, међутим, још не можемо рећи да имамо неке запажене резултате - рекао је Дарко Јованић, стручно лице за ловство у Ловачком удружењу “Змијање”.

Како каже, велики проблем је што су се лисице увелико одомаћиле у насељима.

- По закону се смијемо приближити само до 200 метара од насеља, а не смијемо ни вршити одстрел на тој удаљености. Лисице као да су се прилагодиле таквој ситуацији, као да осјећају да су заштићеније у насељима него изван њих - казао је Јованић за “Глас Српске”. 

Савјетовао је мјештанима да осигурају имовину тако што ће подићи ефикасну ограду, тзв. електрични пастир, да би спријечили упаде дивљих животиња.

Из “Змијања” истичу да су ове године током ловне сезоне одстријелили десет дивљих свиња на подручју бањалучких ловишта.

- Циљ нам је да до краја сезоне одстријелимо укупно 78 јединки. Ловна сезона на дивље свиње отворена је од почетка октобра, а трајаће до 15. јануара 2022. године. Уколико прије испунимо годишњу квоту одстрела крупних јединки, сезону лова завршавамо раније - река је Јованић и додао да је шумска  вегетација још прилично густа и висока, па су услови за лов  и даље отежани.

Становник Дебељака Јово Р. каже да су лисице ове године упадале на његово имање.

- Њихов боравак и присуство у близини кућа посљедњих година није неуобичајена појава. У моје двориште је лисица по дану мирно ушетала, прескочила ограду кокошињца и напала пијетла. На сву срећу, успио сам да спријечим потенцијалну штету - рекао је овај мјештанин Дебељака.

Дивље свиње

Дарко Јованић каже да је лов на дивље свиње веома опасан, поготово ако је повећана вегетација.

- У ситуацијама видљивог растиња на ловишном пољу апелује се на ловце да обрате пажњу на безбједност шетача који у том периоду још увијек беру гљиве и шетају у природи. Наши људи користе флуоресцентне ознаке како би били међусобно видљиви у високом шипражју - нагласио је Јованић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана