Бројне пријаве стижу свакодневно комуналној полицији: Опушке и мрве бацају комшијама на балкон

Тамара Бубњевић
Бројне пријаве стижу свакодневно комуналној полицији: Опушке и мрве бацају комшијама на балкон

БАЊАЛУКА - Да је пријава комуналној полицији некада једино рјешење за комшијске размирице, показују подаци према којима су грађани комуналној полицији пријавили око 600 случајева нарушавања кућног реда у стамбеним зградама.

Потврдили су ово за “Глас Српске” из Одјељења за комуналне послове додавши да грађани као разлог нарушавања кућног реда најчешће пријављују галаму и гласну музику.

- Комуналној полицији стигло је 588 пријава за девет мјесеци ове године, а службеници овог одјељења издали су 70 прекршајних налога починиоцима прекршаја - рекли су из овог одјељења.

Горјана Б. која станује у Обилићеву, у згради на трећем спрату, испричала је да је комшије пријављивала комуналној полицији због низа неугодних ситуација.

- Комшија који живи спрат изнад мог свако вече пљује са свог балкона на мој. Опушке од цигарета, као и остатке хране са столњака редовно просипа на мој балкон. Када угаси цигарету у чаши воде, баца на нашу терасу - рекла је Горјана Б. за “Глас Српске”.

Додала је да редовно касно увече, око 23 часа, комшије усисавају.

- Најзанимљивије је да се управо они жале на друге сустанаре због уобичајених активности и звукова у згради. Дешавало се да неко у згради организује прославу рођендана, потпуно пристојну, без галаме и буке, али су управо ове комшије те које одмах куцају на врата и жале се на буку - додала је ова Бањалучанка.

Казала је да није хтјела да улази у конфликт са њима, те је звала комуналну полицију, након чега су се комшије “примириле”.

И становница улице Јасеновачких логораша има сличне проблеме.

- Комшиница изнад мог стана вјероватно обожава да има много цвијећа на балкону, што је лијепо, али није лијепо што не зна да га залијева тако да не просипа воду на мој балкон. Иако сам је више пута упозорила, такве ситуације се редовно дешавају, па мој балкон осване пун прљаве воде из њених саксија - казала је ова Бањалучанка која није жељела да јој објавимо име. Додала је да ће сљедећи пут позвати комуналну полицију, јер лијепа ријеч у овом случају не помаже.

Мјештанка Нове вароши Андреа Т. истакла је да до сада није имала лоша искуства са комшијама у згради, те да није имала потребе да пријављује комшије комуналној полицији.

- У згради је важно поштовати кућни ред, јер је то једини начин да се одрже добри међуљудски односи - рекла је Андреа Т.

Казне

Из Одјељења за комуналне послове рекли су да одлука о кућном реду у стамбеним зградама прописује казне уколико се кућни ред крши.

- За физичко лице казна је од 100 до 600 КМ, за предузетника новчана казна се креће од 200 до 1.000 КМ - рекли су из одјељења.

Додали су да се за правно лице новчана казна креће од 500 до 5.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана