Сергеј напокон одлази на лијечење у Русију

Катарина Шапоња
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Упорност, стрпљење, непрестана борба скоро годину дана, а изнад свега несебично залагање хуманих људи који су притекли у помоћ када је било најпотребније, омогућили су да буде сакупљен новац да би Сергеј Ступар могао да крене на лијечење у Москву.

За свега неколико мјесеци, колико су трајале акције помоћи за његово лијечење, након што је повријеђен у саобраћајној несрећи, прикупљено је 90 одсто од укупног износа од 350.000 КМ.

Сергејева мама, Свјетлана Беднаш, казала је да на пут у далеку Русију треба да крену до сриједе, када буде завршена преостала потребна документација.

- Летимо из Београда до Москве, а из болнице у Градишци до Београда Сергеј ће бити превезен медицинским хеликоптером РС те би одмах по доласку тамо терапија требало да почне - рекла је Свјетлана за "Глас Српске".

Истакла је да је планирано лијечење матичним ћелијама.

- Они ће узимати његове матичне ћелије да би их тестирали и уколико су здраве, убризгавају их у оштећење на мозгу које је настало приликом саобраћајне несреће. Лијечење траје годину, а за то вријеме ћу и ја тамо боравити. Представништво РС у Москви ми је изашло у сусрет и они ми траже стан у близини клинике - истакла је она.

Према њеним ријечима, у свакодневној је комуникацији са клиником у вези са визама, плаћањима и свим осталим неопходним стварима.

- Успјела сам да пребацим новац који је био потребан за аванс са трансакцијом из Србије, а данас би требало да идем у Сарајево по визе - казала је Свјетлана и додала да је прикупљена већина новца, која је довољна за покривање свих трошкова пута и да лијечење почне.

Остатак новца, како истиче, накнадно ће бити сакупљен, јер је током љета планирано још акција. 

- Људи и град су се толико ангажовали и било је безброј акција, које сад не бих могла ни да набројим и не знам како ћу икада моћи довољно да захвалити свима. До краја живота сам захвална свакој особи која је на било који начин допринијела да сакупимо оволики новац за кратко вријеме - рекла је Свјетлана.

Једна од најупечатљивијих акција је била у мају, када је млади спортиста Алекса Кресојевић непрестано шутирао на кош 24 часа и својом хуманошћу и упорношћу допринио да Сергеј оде на лијечење у Москву.

Осим њега свој допринос дали су многи људи који су организовали журке, концерте, турнире, продавали своје производе и услуге у хуманитарне сврхе, међу којима је било чак и тетовирање.

Сергеј је због саобраћајне несреће од прошле године у коми.

ПОМОЋ

Позив на број 1413, којим је могуће донирати марку за Сергејево лијечење, биће у функцији до краја јула. 

- Такође сви заинтересовани уплате могу и да изврше на рачуне у банкама чији се подаци могу пронаћи на мојим друштвеним мрежама - истакла је Свјетлана Бендаш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана