Бркић: Задовољавајуће стање безбједности у прошлој години

Н.Т.
Бркић: Задовољавајуће стање безбједности у прошлој години

БАЊАЛУКА - Током прошле године на подручју Бањалуке забиљежено је 1.684 кривична дјела што је мање за 7,8 одсто у односу на 2021. годину, а лани је у односу на годину прије забиљежено и смањење саобраћајних незгода и погинулих на путевима, речено је ово на конференцији за новинаре Полицијске управе Бањалука.

 

Начелник ове ПУ Милош Бркић је истакао да је укупно ријешено 85, 2 одсто почињених кривичних дјела протекле године.

-  По непознатом извршиоцу расвијетљеност кривичних дјела је 68, 6 одсто. Током прошле године евидентирано је смањење саобраћајних незгода као и  смртно страдалих лица у њима. Прошле године је страдало 19 лица, док је у упоредном периоду, годину прије смртно страдало 26 лица - појаснио је Бркић који је стање безбједности на подручју Полицијске управе оцијенио као задовољавајуће.

Кривична дјела

Начелник Сектора криминалистичке полиције Јован Стојичић је појаснио да је  у току 2022. године евидентирано 1.684 кривичних дјела, а укупно је ријешено 1.457, а по непознатом извршиоцу расвијетљено је 555 кривичних дјела.

-   Из области општег криминалитета евидентирана су 1.472 кривична дјела, што је за 6, 8 одсто  мање у односу на упоредни период када је евидентирано 1.579 кривичних дјела, а ријешеност ових кривичних дјела износи 83, 1 одсто.  Пријављено је 128 кривичних дјела против живота и тијела и расвијетљеност ових кривичних дјела је 98, 4 одсто - казао је Стојичић.

Додао је да је у посматраном периоду почињено једно убиство по познатом извршиоцу, те једно тешко убиство које је расвијетљено. Казао је да је забиљежено и  шест кривичних дјела убиство у покушају од којих је пет расвијетљено.

-     Евидентно је смањење имовинских кривичних дјела за 15, 4 одсто у односу на упоредни период. Забиљежено је 811 имовинских кривичних дјела, док је у истом периоду прошле године евидентирано 966 кривичних дјела. У посматраном периоду евидентирано је 11 разбојништава од којих је пет расвијетљено или 45,5 одсто, док су у упоредном периоду евидентирана четири кривична дјела разбојништва. Тешке крађе су у паду за 21,4 одсто и  евидентирано је 250 тешких крађа, док је у упоредном периоду евидентирано 318 - рекао је Стојичић.

Према његовим ријечима у области злоупотреба опојних дрога откривена су 44 кривична дјела, због којих је надлежном тужилаштву достављено 38 извјештаја којима су обухваћена 43 осумњичена лица. Због злоупотребе опојне дроге, прекршајно је санкционисано 326 лица. 

-  У посматраном периоду отворено је шеснаест оперативних акција, од којих се издвајају „Мулти“, „Совер“, „Логан 2“, „Икона“, „Балкон“, „Курир“, а у току реализације акција против 39 лица Окружном јавном тужилаштву Бањалука поднесено је 26 Извјештаја због извршена 54 кривична дјела - рекао је Стојичић.

Додао је да је у области привредног криминалитета откривено  76 кривичних дјела и поднесено је 46 извјештаја против 63 осумњичених лица. Према његовим ријечима материјална штета причињена поменутим кривичним дјелима износи око 9 494 938 КМ.  Стојичић је закључио да је стање на подручју ПУ Бањалука из области криминалитета за претходну годину на задовољавајућем нивоу.

Јавни ред и мир

Начелник Сектора полиције Тихомир Цвијић навео је да је у току 2022. године на подручју Полицијске управе Бањалука евидентирано 1.018 случајева нарушавања јавног реда и мира, што је више за 4,2 одсто, у односу на упоредни период, када је евидентирано 977 случајева нарушавања јавног реда и мира. Према полицијском извјештају број уживања наркотика на јавном мјесту повећан је за 110 одсто.

- Евидентирано је 39 акција из области јавног реда и мира. Забиљежена  су 1.293 прекршаја,  што је више за  7,4 одсто, док су у упоредном периоду евидентирана 1.204 прекршаја.    Евидентиране су 4.203 саобраћајне незгоде, док је у упоредном периоду евидентирано 4.228. Смањење се односи на саобраћајне незгоде са погинулим лицима и материјалном штетом -  казао је Цвијић.

Према његовим ријечима у току претходне године полицијски службеници реализовали су 219 акција из области безбједности саобраћаја.

- Током тих акција  из саобраћаја су искључена 353 возила, 4.709 возача од којих je 4.379 због управљања возилом под дејством алкохола, 36 због управљања под дејством опојних  дрога, 148 због управљања возилом без положеног возачког испита и из осталих разлога 146.     Евидентирано је 386 пожара, а у упоредном периоду су евидентирана 274. У пожарима су четири лица смртно страдала. Имајући у виду наведено, стање безбједности на подручју Полицијске управе се цијени као задовољавајуће - рекао је Цвијић.

Према полицијским извјештајима током прошле године кроз територију која је у надлежности Полицијске управе Бањалука прошло је 1.378 мигранта, док је их је лани евидентирано 3.011.

Скупови

Како је саопштено на конференцији за новинаре  током 2022. године Полицијска управа Бањалука је у сарадњи са другим организационим јединицама МУП РС успјешно  обезбједила више јавних скупова на којима је присуствовао велики број грађана.

- Обезбијеђено је 613 јавних окупљања и 1.407 спортских приредби,  од којих 32 са повећаним ризиком. Између осталог успјешно су обезбијеђени прослава поводом 9. јануара - Дана Републике Српске, Свјетско првенство у рафтингу, те 57. Кочићев збор.   Такође,  ПУ Бањалука је поводом одржавања општих избора у БиХ, предузимала мјере и радње у циљу одржавања повољне безбједносне ситуације на подручју које покрива. Успјешно је обезбједила предизборне јавне скупове, гласачка мјеста, те послије избора, четири јавна скупа у Бањалуци на којима се окупио велики број грађана - речено је на конференцији за медије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана